Agris.cz - agrární portál

Spálené Poříčí chce mít správu nové CHKO Brdy na svém území

22. 8. 2014 | ČTK

Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku usiluje o to, aby mělo na svém území sídlo správy chráněné krajinné oblasti (CHKO), která má vzniknout v Brdech po zrušení vojenského prostoru. Bylo by to završení 30 let ekologických aktivit, v nichž je Spálené Poříčí v Česku určitě na špici, řekl dnes ČTK Petr Pelikán, zakladatel a šéf Ekocentra Spálené Poříčí a učitel na místní Církevní střední odborné škole, zaměřené jako jediné v regionu na ochranu přírody a životního prostředí. 

"Město i Ekocentrum podporuje vznik CHKO jako jedinou možnost využití zrušeného vojenského újezdu Brdy. Zabrání tomu, aby území převálcovaly stavby různých developerů," uvedl. 

Podle starosty Pavla Čížka je logické, aby sídlo CHKO Brdy bylo právě ve Spáleném Poříčí, protože nová CHKO bude rozšířena vedle vojenského újezdu o souvislou oblast Spálenopoříčska, Mitrovicka a středočeského Rožmitálska. "První dvě území patří k nám a bylo by nelogické, aby si naši lidé jezdili vyřizovat povolení až někam k Hořovicím," uvedl. 

Podle Pelikána navíc střední škola ve městě nabízí řadu odborníků na ochranu životního prostředí. "CHKO se bude muset mapovat, což je ideální prostor pro naší ekologickou školu," řekl. Podle Čížka má město připravené objekty i pozemky, kde by mohlo sídlo CHKO Brdy vzniknout, a je ochotno je převést správě oblasti zdarma. 

"Hranice CHKO už je nyní vydiskutovaná a daná," řekl Čížek. Zatím se hovoří o tom, že se má újezd zrušit od ledna 2015, ale podle Čížka se to může o rok posunout. Sněmovna v březnu posunula návrh zákona o vojenských újezdech do druhého čtení, které je naplánováno na září. 

Agentura ochrany přírody a krajiny už má podle Pelikána CHKO připravenou včetně hranic nejpřísnějších prvních zón. Pouze řeší nějaké detaily jako odvolání některých vlastníků, řekl. 

Podle Čížka by bylo logické, aby byl nástup turistů do CHKO právě přes Spálené Poříčí. Plzeňský kraj by měl více připravovat cyklotrasy od Plzně až do Poříčí v délce přes 20 kilometrů. "Už částečně jsou. V naší oblasti už na tom hodně děláme," dodal. 

Místní akční skupina svatého Jana z Nepomuku, sousedící s budoucí CHKO, už připravuje propagaci svého území pro turisty, mapy a značení stezek. Po vytvoření CHKO na to chce sehnat více dotací. Velký potenciál pro turistiku má podle Čížka Mitrovicko.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:01