Agris.cz - agrární portál

Českým firmám by kvůli sankcím mohli s vývozem pomáhat diplomaté

25. 8. 2014 | ČT 24

Vládní pracovní skupina projednává dopady sankcí zavedených kvůli ukrajinské krizi. Kabinetu navrhne konkrétní opatření, jak se s postihy pro české firmy vyrovnat. Uvažuje se například o vyslání takzvaných zemědělských diplomatů na velvyslanectví na Ukrajině, v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku. Českým firmám by měli pomáhat s vývozem zemědělských komodit do těchto vybraných zemí. Průmyslníkům by zase pomohli při hledání nových trhů.   

ZEMĚDĚLSTVÍ

Zemědělcům mají pomoci hlavně krátkodobá opatření. Z Evropy jsou už například dohodnuté příspěvky pro pěstitele ovoce a zeleniny "V nejbližších dnech se bude v Bruselu mluvit také o případné podpoře mlékárenského průmyslu," uvedl tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který pracovní skupinu vede. 5. září je pak naplánovaná schůzka ministrů zemědělství EU, kde se má dohodnout, kam a na jaké oblasti se bude podpora dál rozšiřovat.  

PRŮMYSL

Pro průmyslové podniky se připravují hlavně dlouhodobá opatření. Sankce totiž nedopadají na současné kontrakty. Do budoucna by tak například zaměstnavatelé měli mít možnost větší flexibility vůči zaměstnancům pomocí takzvaného kurzarbeitu. Zaměstnanci by potom místo výpovědi mohli pracovat na menší úvazek. "Pokud zaměstnanec v tomto režimu bude, tak jeho příjem nebude pod hranicí 90 procent průměrného výdělku," řekl ČT šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. 

Důležitá je ale hlavně podpora při hledání nových trhů. "Rusko, i když je významný trh, tak není jediný, na který by mohly české výrobky směřovat," podotkl Prouza. V hledání nových teritorií by podle premiéra Bohuslava Sobotky měli hrát klíčovou roli diplomaté. Premiér to řekl po poradě s českými velvyslanci a vedoucími zastupitelských úřadů. Jako dobrá náhrada za ruský trh se jeví třeba Bělorusko nebo Kazachstán.

Zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 25. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:48