Agris.cz - agrární portál

NSS odmítl kasační stížnost JSG med proti potravinářské inspekci

26. 8. 2014 | ČTK

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost plzeňského výrobce medu JSG med, který se domáhal účasti ve správním řízení, jež vedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce s prodejcem, společností HRUŠKA. ČTK to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspekce za prodej falšovaného medu trestá prodejce, nikoliv výrobce.    

JSG med patří při tematických kontrolách k největším hříšníkům, inspekce každoročně najde několik vzorků, které neodpovídají požadavkům na kvalitu medu. Nesmí se do něj přimíchávat žádné jiné látky kromě jiného medu.    

Správní soud potvrdil dřívější rozhodovací praxi všech soudních instancí. "Tento případ je trochu jiný. Ani sám prodejce se totiž v meritorním správním řízení neodvolával. Odvolací řízení na SZPI probíhalo tedy jen na popud výrobce. Inspekce je zamítla, protože výrobce je neoprávněnou osobou," vysvětlil Kopřiva.   

Prodejci, kteří se při pochybení do správního řízení dostanou, pak řeší zpravidla podobné případy tak, že pokutu přeúčtují výrobci.    

JSG med se dokonce obrátila kvůli postupu SZPI na ministerstvo zemědělství, ani tam však neuspěla. Nejvyšší správní soud loni rozhodl ve stejné záležitosti také v neprospěch dovozce Grocery CZ.    

Letos při kontrole medu nevyhověl požadavkům ani jeden z 12 vzorků JSG med, i v předchozích letech firma patřila k největším hříšníkům. Firma dlouhodobě tvrdí, že její med vyhovuje všem požadavkům a SZPI podle ní testuje vzorky metodami, které nejsou mezinárodně schválené. U soudů však zatím neuspěla.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:27