Agris.cz - agrární portál

Reuters: USA uvalí clo na cukr z Mexika, může to zvýšit ceny

27. 8. 2014 | ČTK

Spojené státy uvalí antisubvenční cla na dovoz cukru z Mexika. Uvedly to nejmenované zdroje agentury Reuters. Krok by podle ní mohl zvýšit ceny bonbonů a limonád ve Spojených státech a Mexiko přimět k odvetným krokům na jiné výrobky.    

Pokud se zprávy potvrdí, podpoří nová cla ceny amerického cukru. Budou ale znamenat, že američtí výrobci cukrovinek jako Hershey a Mondelez International, který prodává sušenky Oreo nebo čokolády Milka, budou muset platit víc za dovezené sladidlo.    

Americký cukrovarnický průmysl si stěžoval na údajně nefér konkurenci ze strany dotovaných cukrovarnických produktů. Producenti cukru tvrdili, že levný dovoz z Mexika způsobuje domácímu trhu škody za téměř miliardu dolarů.    

Údajný verdikt uvalit cla na dovoz cukru z Mexika je předběžný a mohl by být prý ještě změněn. Rozhodnutí nicméně podle Reuters znamená, že americké ministerstvo obchodu zjistilo, že mexický dovoz těžil z vládní podpory. Podle zdrojů Reuters by cla mohla dosahovat až 17,01 procenta.    

Mexický cukrovarnický průmysl je podle mexických činitelů připraven dohodnout se na omezení vývozu cukru do Spojených států.


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:51