Agris.cz - agrární portál

Čína řeší případy otráveného psího masa a kuřecích pařátků

28. 8. 2014 | ČTK

Psí maso a kuřecí pařátky se staly nejnovějšími čínskými potravinami, jež jsou obětí nekončících skandálů kolem nekvalitního, zkaženého či pančovaného jídla. Vládní snahy zajistit obyvatelům bezpečné potraviny trvají už celé roky, ale zatím se nedaří skandály zastavit, napsal zpravodajský server Financial Times.

Jeden z posledních případů tento týden přivedl před soud ve východočínské provincii Če-ťiang 17 mužů za to, že prodávali otrávené psí maso. Obvinění patřili ke skupině, která vykupovala mrtvá zvířata a používala kyanid a uspávací šipky k lovu toulavých psů. Ty pak prodávali obchodníkům s masem a restauracím, kde ho kuchaři servírovali hostům.

Začátkem týdne ve stejné provincii policie zadržela 38 lidí s podezřením, že připravovali nebo prodávali kuřecí pařátky namočené v peroxidu vodíku; potenciálně toxické chemikálii užívané k bělení a sterilizaci.

Při zákroku policisté zabavili 30.000 tun kuřecích nožek namočených v této látce, která může způsobit zvracení a problémy v hrdle a žaludku, pokud je pozřena v nebezpečném množství.

Kuřecí pařátky jsou v Číně považovány za lahůdku. V peroxidu je podezřelí máčeli, aby nožky vypadaly bělejší a čerstvější. Pak je prodávali do víc než deseti provincií v celé zemi.

Před šesti lety otřásl celou Čínou skandál kolem dětského mléka s přidanou průmyslovou chemikálií melamin. Po jeho konzumaci zemřelo šest dětí a dalších 300.000 onemocnělo. Melamin do mléka přidávali sami producenti, aby ošálili testy obsahu bílkovin a mohli mléko ředit vodou.

Po tomto skandálu Peking zavedl nová bezpečnostní opatření, jež mají kvalitu potravin střežit. Ale neúčinné prosazování zákona, všeobecně rozšířená korupce a bezskrupulózní chování těch, kdo se na vysoce soutěživém čínském trhu snaží prosadit, se společně podílejí na výskytu stále nových skandálů.

Jen od začátku letošního roku policie v Číně zaznamenala více než 11.000 skandálů kolem potravin a léků. Některé z nich se týkaly globálních společností, jako je McDonald’s, KFC, Starbucks, Walmart a HJ Heinz.


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:30