Agris.cz - agrární portál

Heineken prodal mexickou obalovou divizi americké firmě Crown

2. 9. 2014 | ČTK

Nizozemský pivovar Heineken prodal svého výrobce plechovek a lahví v Mexiku Empaque americké firmě Crown Holdings Inc. za 1,23 miliardy USD (téměř 26 miliard Kč) včetně dluhu. Heineken nepovažuje výrobu obalového materiálu za svou hlavní aktivitu a prodej mu má umožnit lépe se zaměřit na své hlavní aktivity, výrobu piva a cideru a jejich prodej, oznámila společnost.

Heineken získal Empaque v roce 2010 v rámci převzetí pivovarnických aktivit mexické firmy Femsa za 7,9 miliardy USD. Díky převzetí se stal druhým největším hráčem na mexickém trhu, napsala agentura Reuters. 

Firma Crown dodala, že díky dohodě se stane druhým největším producentem plechovek pro pivo a nealkoholické nápoje v USA. Na celosvětové výrobě plechovek bude mít podíl 20 procent. Firma působí ve 40 zemích světa a vyrábí také další kovové obaly pro potravinářský a kosmetický průmysl a spotřební zboží. 

Firma Empaque má zhruba 1500 zaměstnanců. Tržby firmy podle agentury AP loni činily 660 milionů USD a provozní zisk 95 milionů USD. I po prodeji bude Empaque nadále dodávat Heinekenu lahve, plechovky a zátky. 

Heineken je třetím největším pivovarem na světě a největším v Evropě. V České republice do společnosti Heineken patří tři pivovary: pivovar Starobrno, Královský pivovar Krušovice a pivovar Velké Březno. V současné době je Heineken ČR třetí nejsilnější skupinou na domácím trhu s pivem, v exportu se řadí mezi nejdůležitější vývozce piva. 


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 04:52