Agris.cz - agrární portál

V Humpolci by mohlo vzniknout centrum zemědělského vzdělávání

3. 9. 2014 | ČTK

Česká zemědělská akademie v Humpolci a Školní statek Humpolec by se v budoucnu měly stát společně prestižním vzdělávacím zařízením zařazeným do sítě Národního centra odborného zemědělského vzdělávání se zaměřením na obecné zemědělství. Záměr dnes podpořili radní Kraje Vysočina. Vznik centra by mělo schválit ministerstvo zemědělství. Podle radní Jany Fialové (ČSSD) zatím není jasné, kdy se tak stane. 

Česká zemědělská akademie Humpolec a Školní statek Humpolec začaly fungovat jako krajské centrum zemědělského vzdělávání už v roce 2005. "Za posledních deset let se podařilo škole ukázkově provázat teoretickou výuku s praxí, funguje spolupráce se zemědělskými firmami a vysokými školami," uvedla Fialová. 

Obě krajské příspěvkové organizace procházely postupně modernizací zatím za více než 131 milionů korun. Statek disponuje jedním z nejmodernějších kravínů v regionu, staví se nová porodna a ustájení koní. Školu každoročně opouští v průměru 150 studentů a učňů. Mnozí z nich maturují ve specifických chovatelských oborech, stále větší zájem je o ekologické zemědělství a ukázkové drobnochovy. 

"Výrazným specifikem školního statku je zpracovatelská výroba navazující na zemědělskou. Statek využívá vlastní jatka, provozuje výrobu uzenin, připravuje se moderní zázemí pro zpracování mléka a v plánu je také výroba vlastních jogurtů. Učíme děti, že zemědělství funguje, pokud se dělá dobře," uvedl ředitel Školního statku Jan Mácha. 

Centrum odborného zemědělského vzdělávání v Humpolci by mělo do budoucna sloužit žákům z celé republiky. 


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:28