Agris.cz - agrární portál

Produkce českých květinářů letos patrně mírně poroste

6. 9. 2014 | ČTK

Čeští květináři se na bilanci letošního roku zatím dívají s optimismem. Jejich svaz předpokládá mírný růst oproti loňské produkci za 1,9 miliardy korun. ČTK to dnes na odborném veletrhu Zelený svět v Brně řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák. 

Loni se obor potýkal s propadem. Důvodem byly jednak dozvuky hospodářské krize, ale také počasí, které firmám nepřálo. Obor negativně ovlivnil pozdní nástup jara. Právě jarní sezona a prodeje v dubnu a květnu jsou pro celkovou bilanci oboru klíčové. 

"Letos to zatím vypadá, že obrat k lepšímu snad nastane," uvedl Horák. Podle něj tomu napovídají odhady za první polovinu roku. Celoroční obrat firem ale zatím odhadovat nechtěl. "Máme před sebou ještě dvě plodiny, které ovlivní konečný výsledek. Na podzim jsou to chryzantémy a o Vánocích se prodávají vánoční hvězdy," uvedl Horák. 

Firmy z oboru se podle něj obávají ukrajinské krize a případného omezení dovozu do Ruska. České firmy tam sice prakticky nevyvážejí, ale případné sankce je mohou postihnout druhotně, jako je tomu například u ovocnářů. 

"Pro nás by mohl být problém, pokud se vrátí z Ruska některé polské nebo holandské zboží. To by mohlo vést k pokusu o jeho umístění na českém trhu," uvedl Horák. 

České firmy exportují do zahraničí minimálně. Stále platí, že svou produkcí uspokojí téměř polovinu českého trhu. Převažuje dovoz ze zemí jako Nizozemsko, Německo nebo Etiopie. Zahradnický sektor v ČR zaměstnává zhruba 23.000 lidí. Podle Horáka se v poslední době rozrůstají květinové síně a zahradnická centra. Z roční produkce českých firem převažují balkonové a záhonové květiny, které se používají při výsadbách v městských parcích. 


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:05