Agris.cz - agrární portál

Mlékomatům se opět daří, závady nacházejí inspektoři výjimečně

8. 9. 2014 | ČT 24

O mléko z tzv. mlékomatů měli lidé v posledních letech stále menší zájem. Letos se trend otočil – stoupá tak nejenom množství prodaného mléka, ale také počet samotných mlékomatů. Nadále platí, že je vhodné mléko, které je do přístrojů dodáváno již několik hodin po nadojení, převařit. Současně jeho kvalitu kontroluje veterinární správa – z každého mléčného automatu odebírá vzorky alespoň dvakrát za rok.

Mléko v automatech je většinou čerstvě nadojené, staré často jen několik hodin, ale současně také není nijak opracované. Veterináři proto zdůrazňují, že je takové mléko před konzumací nutné převařit. Přestože mnoho lidí říká, že jim po nepřevařeném mléku z mlékomatu nic nebylo, výskyt nebezpečných bakterií v neošetřeném mléku není vyloučen. Dokládají to i pravidelné kontroly veterinárních inspektorů. I když zpravidla nenaleznou v mlékomatech žádnou hrozbu, jedna loňská kontrolu ukázala na závadu prodejního zařízení, poukázal inspektor Vladimír Morýsek.

Protože je nezpracované mléko z mlékomatů o 10 až 15 korun levnější než to pasterované nebo jinak tepelně upravené v obchodech, začal zájem o ně po letech úpadku růst. Současně začali prodejci vracet mlékomaty, které v minulosti jako nevýdělečné odstranili – například ten, který před dvěma lety zmizel z brněnských Vinohrad. V Novém Lískovci, kde automat zůstával i v hubenějších časech, potom denní spotřeba stoupla v posledních měsících asi o desetinu.

Přes návrat zájmu o mlékomaty vnímá provozovatel osmi z nich, vyškovský framář Cyril Sigmund, přístroje spíše jako reklamu pro mléko jako takové, ekonomický přínos není tak velký. Naprostá většina jeho produkce totiž stále končí v obchodech, kde se prodá zhruba půl miliardy litrů mléka ročně.


Zdroj: ČT 24, 8. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:47