Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství finančně podpořilo projekt, který pomůže zadržovat vodu v krajině

8. 9. 2014 | MZe ČR

Částkou 674 tisíc korun přispělo Ministerstvo zemědělství na projekt neziskové organizace Čmelák – Společnost přátel přírody. Projekt nazvaný „Podpora retenční schopnosti krajiny – obnova krajinných struktur“ přiblíží veřejnosti strategii péče o krajinu a poskytování podpory u konkrétních revitalizačních projektů v Libereckém kraji.

Extrémní projevy počasí, jako například dlouhé vlny chladného počasí nebo velké povodně, ovlivňují krajinu v České republice. Cílem projektu neziskové organizace Čmelák je proto navrátit krajině vysoké retenční schopnosti cestou praktických opatření při zacházení s půdou jejími největšími vlastníky, které napomohou mimo jiné zadržet vodu v krajině. Jde o jeden z celkem 46 projektů nestátních neziskových organizací, které letos Ministerstvo zemědělství podpořilo, a to celkovou částkou 64,1 milionu korun.

„Zájem o přírodu a krajinu není pouze doménou ochránců přírody, ale v dnešní době se dotýká nás všech. Aktivity této neziskové organizace velice vítám, neboť pomáhají obnovovat krajinu v úzké spolupráci se zástupci obcí a škol, a již u dětí tak budují kladný vztah k přírodě,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Během jara 2014 se do výsadeb původních druhů stromů a keřů zapojilo kolem 470 dětí, které vysadily 844 stromů a keřů, a to na území 23 obcí Libereckého kraje,“ uvedl předseda organizace Čmelák Jan Korytář

V rámci projektu se připravuje i revitalizace v katastru obce Jindřichovice pod Smrkem, kde byl v minulosti nevhodně zahlouben a napřímen tok a odvodněn lesní pozemek za pomoci rigolů s cílem rychlého odvodnění území. Voda tak přišla o místo pro svůj přirozený rozliv. „Cílem této revitalizace je vytvoření mokřadního habitatu, který přispěje ke zvýšení biodiverzity v krajině. Zároveň bude lokalita sloužit pro zpomalení průchodu vody při jarním tání sněhu a přívalových deštích. Tím by měly být omezeny či zmírněny následky povodní, dodal vedoucí projektu Jiří Antl.

Čmelák - Společnost přátel přírody je největší severočeská ekologická organizace. Už více než 20 let se stará o životní prostředí. Vysázela přes 500 tisíc sazenic původních druhů dřevin, v pozemkovém spolku pečuje o 62 hektarů přírodně cenných lokalit a každoročně připravuje environmentální výukové programy pro více než 4500 žáků a studentů.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace Mze

Zdroj: MZe ČR, 8. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:31