Agris.cz - agrární portál

Olomoucké arcibiskupství dostalo zpět prvních 1300 hektarů lesa

9. 9. 2014 | FinančníNoviny.cz

Olomouckému arcibiskupství bylo v církevních restitucích vráceno prvních 1300 hektarů lesních pozemků, které se rozkládají zejména na Kroměřížsku a menší část na Uherskohradišťsku. Vrácené pozemky představují zhruba tři procenta restitučních požadavků arcibiskupství, řekl ČTK jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL) Jiří Kopřiva. Olomoucké arcibiskupství požádalo stát o vrácení celkem 40.000 hektarů lesní a 5000 hektarů zemědělské půdy.

Na vrácených lesních pozemcích už arcibiskupství začíná hospodařit prostřednictvím své firmy ALSOL, která chce podle Kopřivy spolupracovat hlavně se živnostníky a menšími regionálními firmami. "Jedním z našich hlavních cílů je nabídnout výdělek místním lidem. Především v oblastech s vysokou nezaměstnaností chápeme tento sociální aspekt jako velmi důležitý," uvedl.

Při prodeji dřevní hmoty a dalších produktů hodlá společnost ALSOL využít vlastní obchodní oddělení. "Při objemech dříví, které bychom z restituovaných lesů měli vytěžit, budeme obchodovat s velkými zpracovateli, ale zároveň chceme podpořit i zpracovatele regionální. Troufám si říct, že na rozdíl od některých jiných subjektů to nezůstane pouze na úrovni proklamační fráze," míní Kopřiva.

Kontroly dosud převzatého majetku podle Kopřivy odhalily velmi špatný stav budov, zejména hospodářských stavení a hájenek, které spolu s lesními pozemky arcibiskupství přebírá. "Jejich stav je různý. Jen několik málo budov je téměř bezproblémových a dá se hned využívat, u většiny musíme počítat s nemalými investicemi do generálních oprav a adaptací, nutných pro jejich další využití. A některé z předávaných budov jsou bohužel i v takovém stavu, že opravy budou neekonomické, a budovy se budou muset odstranit," uvedl Kopřiva.

Lesy vrácené arcibiskupství v restituci budou nadále veřejně přístupné. "Změnou vlastnictví se pro běžné návštěvníky lesů nic nezmění. Ze zákona má každý občan právo vstupovat do lesů a sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou, na zemi ležící klest. Přitom si ale každý musí počínat tak, aby nepoškozoval a nenarušoval lesní prostředí, a zároveň musí respektovat pokyny vlastníka," dodal Kopřiva.

Společnost ALSOL do své správy postupně přejímá také zemědělské pozemky, které arcibiskupství či jiné církevní instituce dostávají v restitučním procesu zpět. Hospodařit však na nich sama nehodlá. Stávajícím nájemcům jsou sice nyní doručovány výpovědi, avšak ALSOL s nimi po narovnání smluvních vztahů nadále počítá.

Arcibiskupství podalo žádost o navrácení 45.000 hektarů lesů a polí. Zhruba polovina z nárokovaných lesů leží v Jeseníkách, ostatní plochy jsou v oblasti Mírova na Šumpersku, Kroměřížska, Uherskohradišťska a Olomoucka. Největší celky zemědělské půdy se nacházejí v oblasti Velehradu, Chropyně na Kroměřížsku či Prostějovska. V restitučním seznamu olomouckého arcibiskupství figuruje žádost o navrácení zhruba 200 budov, například kroměřížského zámku.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 9. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:46