Agris.cz - agrární portál

Výhodný byznys. České houby míří i do Německa

9. 9. 2014 | Denik.cz

Rostou! Houbaři už několik dní domů nosí plné košíky. Se začátkem září se naplno rozjela sezona hřibů, klouzků či kozáků, daří se však i ryzcům, růžovkám, bedlám a kotrčům.

Ne všechny úlovky ale skončí v domácí smaženici. Houby jsou pro mnoho lidí výhodný byznys. Také letos fungují výkupy hub. Pochvalně zatím hodnotí sezonu třeba v Halži na Tachovsku, kde houby vykupují. Úlovky z tuzemských lesů přitom nekončí jenom 
v restauracích v Česku. Velký zájem je o ně také v Německu.

V Halži teď vykupují především hřiby smrkové. „Letošním rokem vykupujeme houby poprvé. Rozhodla jsem se, protože jsem biolog, také ráda sbírám a zpracovávám houby, takže jsem to chtěla zkusit," řekla regionálnímu Deníku učitelka tachovského gymnázia Daniela Kemrová, která si výkup hub zřídila doma v garáži. Aby člověk mohl provozovat výkupnu hub, musí absolvovat mykologické zkoušky (zkoušený musí prokázat znalost zhruba stovky druhů hub), znát legislativní záležitosti, dvě vyhlášky, mít živnostenský list a chladicí zařízení. V něm se chladí nejvíce právě zmíněný hřib smrkový, dále lišky, křemenáče.

Zpracovatel nedokáže vše odebrat

„Vykupovaly se i směsi. Ty jsou ovšem pozastavené, protože v celé republice je obrovské množství hub a zpracovatel nedokáže vše odebrat. Ve směsích se pak mohou objevovat třeba i kozáci, klouzci," dodala Daniela Kemrová s tím, že se vykupuje například i kotrč či krásnoporka.

„Část hub se musí odvézt rychle, kvůli čerstvosti. Odváží si je odběratel do Německa, kde se dále třídí a putují do restaurací a na trhy do větších měst," doplňuje Daniela Kemrová. Úlovky z českých lesů se objevují třeba v Norimberku, ale i ve vzdálenějších německých městech, jako je třeba Frankfurt.

Houby do výkupny nosí především trvalí sběrači, což jsou lidé většinou v důchodu nebo ti, kteří nemusí do zaměstnání a mají dopoledne čas jít nasbírat houby. Za jeden kilogram hřibu smrkového si mohli například ve čtvrtek vydělat 130 korun.

Na vrcholu houbařské sezony ale stále platí i varování odborníků před jedovatými 
a nejedlými houbami. Kromě muchomůrky jde nyní o penízovky a čechratky.

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 9. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:35