Agris.cz - agrární portál

Ministr Brabec otevřel unikátní vyhlídku a spustil chytrého průvodce Národním parkem Podyjí

9. 9. 2014 | Ministerstvo životního prostředí

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes v Národním parku Podyjí otevřel novou vyhlídku Devět mlýnů. Turisticky atraktivní místo umožní návštěvníkům výhled na stejnojmennou lokalitu v údolí Dyje a světoznámou vinici Šobes. Ministr také slavnostně spustil nového mobilního průvodce Podyjím a zúčastnil se oslav k 80. výročí zprovoznění Vranovské přehrady.

„Otevření této vyhlídky slouží jako dobrý příklad spolupráce místních podnikatelů a Správy národního parku. Návštěvníkům Podyjí se teď nabízí nový zajímavý turistický cíl, hoteliéři a podnikatelé si ale uvědomují přírodní výjimečnost a citlivost tohoto místa, proto ve společném memorandu přislíbili jeho využívaní v rámci pravidel šetrného turismu,“ uvedl ministr Brabec.

Vyhlídka Devět mlýnů [1] leží v první zóně národního parku, tedy v území s nejpřísnějším ochranným režimem. V rozporu s návštěvním řádem docházelo k častým návštěvám těchto skal a k devastaci stepních trávníků s výskytem četných chráněných druhů živočichů a rostlin, zejména silně ohroženého koniklece velkokvětého a křivatce českého. Zachování přírodní hodnoty šetrným využíváním tohoto místa právě podpořili místní hoteliéři, podnikatelé v oblasti cestovního ruchu i Správa národního parku Podyjí ve společném memorandu, k němuž symbolicky připojil svůj podpis i ministr Richard Brabec.

„Při realizaci vlastní úpravy vyhlídky jsme postupovali tak, abychom turistům otevřeli zajímavý pohled na meandr řeky Dyje ve známém území bývalých mlýnů a protilehlou vinici Šobes, ale aby zároveň dále a více nedocházelo k poškozování této unikátní přírodní lokality. Je to náš konkrétní příspěvek k ochraně a regeneraci vzácného místa a rozvoji návštěvnické infrastruktury zároveň,“ uvedl ředitel Správy národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Zadáním prvotní informace o vyhlídce Devět mlýnů do mobilního systému ministr Brabec symbolicky spustil nového průvodce Podyjím pro zařízení s operačním systémem Android. „Lidem s tablety nebo chytrými telefony umožní přímo v terénu „objevit“ zajímavá místa nebo druhy rostlin a živočichů v jejich bezprostředním okolí či naplánovat zajímavý výlet,“ popsal náměstek ředitele Správy Národního parku Podyjí Jan Kos. Aplikace obsahuje offline mapu a více než stovku cílů, které v Podyjí mohou navštívit nebo vidět. Kromě různých druhů rostlin a živočichů jsou mezi nimi například i atraktivní vyhlídky, technické nebo historické památky. Zájemci v ní naleznou i základní informace o okolních obcích. Další zajímavosti pak mohou sami přidávat.

Aplikace byla vytvořena za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Náklady hrazené z tohoto fondu dosáhly necelých 400 tisíc korun. Za obsah aplikace je výhradně odpovědná Správa Národního parku Podyjí. Lidé si ji mohou bezplatně stáhnout pomocí služby Google Play.

Poznámky:

[1] Návštěvníci se na místo dostanou po zelené turistické značce od obce Hnanice nebo Havraníky. Příprava a realizace nové turistické trasy i vyhlídky stála zhruba 200 tisíc korun a byla hrazena z rozpočtu Správy Národního parku Podyjí.

  • Kontakt pro více informací:
  • Petra Roubíčková
  • tisková mluvčí MŽP
  • Tel.: +420 739 242 382
  • E-mail: petra.roubickova@mzp.cz

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 9. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:44