Agris.cz - agrární portál

Cena mléka v ČR kvůli sankcím v srpnu klesla, po 25 měsících

10. 9. 2014 | ČTK

Výkupní cena mléka v Česku během srpna podle odhadu Českomoravského svazu mlékárenského klesla asi o dvacet haléřů za litr, tedy o 2,2 procenta. Pokles nastal poprvé po 25 měsících zdražování mléka. Způsobily to obavy z dopadu ruských sankcí, které zřejmě povedou k přetlaku mléčných výrobků na trhu, řekl předseda svazu Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci k 23. Mlékárenskému dnu v Přibyslavi. Podle jeho odhadu bude snižování výkupních cen mléka nadále pokračovat. 

"Ruské sankce - je to velký problém pro celé evropské mlékárenství a samozřejmě i pro Českou republiku," řekl Kopáček. České mlékárny se přitom snažily export do Ruska zvyšovat. Ještě teď jim tam běží marketingová kampaň, kterou po uvalení sankcí nešlo hned zastavit. 

Vloni byly v Rusku prodány české mléčné výrobky za 238 milionů korun, v letošním prvním pololetí už za 189 milionů Kč. Vozily se tam sýry, sušená syrovátka, máslo i sušené mléko. Kampaň na podporu českých potravin v Rusku běží od loňského července. "Je absurdní, že nám teď po Moskvě, po Petrohradě visí bilboardy na české mléčné výrobky, probíhají inzerce, které jsme už nemohli zastavit, až do konce října, ale zboží tam nemáme," řekl předseda. 

Tříletou kampaň z poloviny dotuje unie. Další peníze poskytl český stát, mlékárny platí pětinu nákladů, které zatím činí 47 milionů korun. "Návratnost těch prostředků se očekávala postupně od letošního podzimu, bohužel se nedostaví. Pro nás to jsou v této chvíli vyhozené peníze," konstatoval Kopáček. 

Moskva počátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. 

Kopáček předpokládá, že zvýšené množství výrobků na trhu EU povede k dalšímu snižování výkupních cen mléka. V Česku dostávali producenti na konci července za litr v průměru 9,46 Kč. Díky velmi dobré ceně produkci mléka zvyšovali, během letošních sedmi měsíců podle Kopáčka stoupla o 0,3 procenta. 

Zástupci mlékáren na dnešní tiskové konferenci uvedli, že už s nimi obchodní řetězce začínají jednat o snižování cen jejich výrobků, a to až o pětinu. "Eidam se sem bude valit z Německa, z Polska, očekáváme tlak na cenu," řekl Bedřich Štecher, ředitel Jaroměřické mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou. 

Oldřich Obermaier, zástupce českých mlékáren společnosti Bongrain Europe, uvedl, že tyto mlékárny chtěly výhledově dodávat sýry do ruských poboček amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald's. "Považujeme to za podnikatelské riziko," řekl k dopadu sankcí. Podle Obermaiera se musí české mlékárny se zvýšením konkurence trhu vyrovnat. "Když jsme přežili vstup do EU, měli bychom přežít i toto," předpokládá. Společnosti Bongrain patří závody Pribina v Přibyslavi, TPK Hodonín a Povltavské mlékárny v Sedlčanech. 


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:37