Agris.cz - agrární portál

Slovensko chce, aby země V4 upozornily na nižší kvalitu potravin

11. 9. 2014 | ČTK

Slovensko chce ve spolupráci s ostatními zeměmi visegrádské čtyřky (V4) upozornit Evropskou komisi na údajně nižší kvalitu potravin v zemích střední a východní Evropy, něž jaké producenti dodávají do ostatních evropských zemí. Ministr hospodářství Pavol Pavlis oznámil, že tato iniciativa je jedním z bodů současného slovenské předsednictví v uskupení V4. Součástí V4 je i Česká republika.

"V rámci V4 jsem chtěl požádat své kolegy z Polska, ČR a Maďarska, abychom v jeden den v jednom řetězci nakoupili jeden produkt, který bychom srovnali se standardem například v Rakousku. Asi všichni dobře víme, že kvalita výrobků v Rakousku a Německu je jiná než v zemích východní Evropy," řekl dnes Pavlis novinářům. 

Iniciativa by podle slovenského ministra měla vyústit v předložení společného postoje Evropské komisi, že země V4 nejsou spokojeny s rozdílnou kvalitou zboží od stejného výrobce. "Budeme trvat na tom, aby tato situace byla řešena," řekl Pavlis. 

Také asociace spotřebitelů v minulosti tvrdila, že potraviny dodávané nadnárodními firmami na trhy postkomunistických zemí jsou méně kvalitní, než produkty stejných značek prodávané v západní Evropě. 

Slovenského ministra podpořila Slovenská obchodní a průmyslová komora. Její šéf Peter Mihók kritizoval, že výrobky od jednoho výrobce se liší kvalitou v závislosti na tom, zda se prodávají v České republice, na Slovensku, Polsku a Maďarsku, anebo v původních členských zemích EU. Mihók upozornil, že mnoho Slováků jezdí na nákupy do sousedního Rakouska, kde prý za stejnou nebo nižší cenu nakoupí kvalitnější produkty. 


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:44