Agris.cz - agrární portál

Ve Vranovské přehradě uhynuly metráky candátů a okounů. Odborníci zjišťují proč

11. 9. 2014 | Denik.cz

Několik metráků leklých candátů a okounů vylovili o víkendu z Vranovské přehrady. Úředníci a odborníci odebrali vzorky vody a ryb. Příčiny úhynu objasní analýzy, jejich výsledky budou k dispozici do poloviny týdne. Ryby mohly buď onemocnět, nebo například uhynout kvůli náhlému nedostatku kyslíku.

Pracovníci Povodí našli mrtvé ryby asi půl kilometru od hráze přehrady. „Jde o velký úhyn candátů a okounů. Jen za sobotu jsme jich vytáhli přes tři metrické centy. Nejvíce ryb uhynulo v hloubkách u původního koryta Dyje kolem půl kilometru od hráze. Naši lidé zajistili odebrání vzorů pro zjištění příčin a vyloučeno cizí zavinění," uvedl ředitel generální ředitel Povodní Moravy Jan Hodovský.

Místo prozkoumali i potápeči. „Ti zjistili stav uhynulých ryb i chování živých ryb pod hladinou i u dna. Zatím se nemůžeme vyjádřit k možným příčinám úhynu. Čekáme na výsledek potřebných analýz. Vzhledem k povaze úhynu a jeho průběhu nás zajímají zejména výsledky veterinárních šetření. Je totiž možné, že prvotní příčinou mohlo být nějaké virové onemocnění. Zda a jaké to případně bylo, ale zjistíme právě až z výsledků zadaných rozborů," dodala mluvčí Povodí Gabriela Tomíčková. Doplnila, že sedm metráků uhynulých candátů a okounů skončilo v kafilerii.

Podle šéfa odboru životního prostředí znojemské radnice Jaromíra Mičky jde o velmi ojedinělý případ. „Před lety jsme zaznamenali úhyn úhořů, jinak se takové případy rozsáhlejších úhynů na Vranově prakticky nestávají," sdělil Mička.

I on potvrdil, že s úvahami o příčině bude nutné vyčkat na výsledky rozborů. „Vzorky jsme odvezli na veterinu, první výsledky budou zřejmě v úterý odpoledne nebo ve středu," dodal vedoucí.

Úhyny ryb mohly v létě kvůli suchu hrozit i na některých rybnících v regionu. Nejméně dva proto jaroslavičtí rybníkáři předčasně vylovili. „V červenci a srpnu jsme kvůli suchu vylovili rybníky v Olbramokostele, abychom předešli úhynům, "sdělil vedoucí jaroslavíckého střediska pohořelického rybníkářství Martin Kozík.

Podle Kozlíka mohly úhyn vyvolat nedávné deště. „Okouni a candáti jsou vůbec nejcitlivější na kyslík ve vodě. A při nedávných deštích spláchla voda všechno, co leželo celé měsíce v kanálech a korytech. Například v Jaroslavicích napršelo osmdesát milimetrů. Pokud tedy uhnuly právě tyto ryby, mohlo by to souviset s tím, že ve vodě náhle ubylo kyslíku," uvažoval Kozlík.

Autor: Martin Moštěk


Zdroj: Denik.cz, 11. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:04