Agris.cz - agrární portál

Na brněnském hradu Špilberk bude letos poprvé vinobraní

11. 9. 2014 | ČTK

Na brněnském hradu Špilberk bude letos poprvé vinobraní a oslavy burčáku. Organizátoři chtějí ve městě obnovit a vybudovat tradici větších vinařských akcí pro veřejnost. Do Znojma nebo do Mikulova přitom pravidelně na vinobraní jezdí desítky tisíc lidí. Špilberské vinobraní se uskuteční příští pátek a sobotu, tedy týden po dvou hlavních vinobraních v kraji. Novináře o tom dnes informovali organizátoři.

Jedním z cílů pro první ročník akce je prezentace tradic moravského vinařství. Organizátoři připomenou například historické postupy při pěstování hroznů a zpracování vína. Podle ředitele Muzea města Brna Pavla Cipriana víno k centru Brna a hradu Špilberk historicky patří. Město na tuto tradici letos navázalo.

Radnice ve spolupráci se spolkem Vinice na Špilberku založila na ploše o výměře 700 metrů čtverečních vinici, která bude mít na 420 rostlin vinné révy. Spolek ji bude po dalších téměř 20 let opečovávat. Zavázal se, že na lahvích vína bude uvádět logo města a 30 procent produkce vína poskytne Brnu na jeho prezentaci. Brněnští radní schválili poskytnutí pozemku spolku do roku 2033.

Vysazení vinice bylo podle ředitele společnosti SNIP Jiřího Morávka jedním z impulzů pro první ročník vinobraní. "Záměr jsme připravovali sedm let," řekl Morávek. Do budoucna by se podle něj měla akce konat až čtyři dny. Letošní ročník je podle Morávka zkušební. Podle něj větší vinařské akce zatím chybí. "Do budoucna bychom rádi oživili hrad Špilberk. Nechceme ale konkurovat velkým vinobraním, jaká jsou ve Znojmě nebo Mikulově," uvedl Morávek. Podle něj by mohlo na Špilběrk přijít každý den až 5000 lidí.

Vinař Miloš Michlovský dnes uvedl, že termín brněnské burčákománie a špilberského vinobraní lépe odpovídá přirozenému termínu spotřeby burčáku. "Burčák by se měl pít u zdroje, tím jak cestuje se jeho kvalita ztrácí," uvedl Michlovský. Proto je podle něj termín spotřeby důležitý.

 Podle Morávka by se měly v Brně objevit i další vinařské akce. Ve městě by měla být v budoucnu i stálá expozice vína. Záměr byl v minulosti už na stole, nakonec se ale neuskutečnil.

Program brněnského vinobraní a burčákománie zpestří například sobotní soutěž ve šlapání hroznů bosou nohou. Účastnit se budou čtyřčlenné ženské týmy. Lidé budou moci využít také hvězdářských dalekohledů, které budou na hrad nainstalovány. Ze Špilberku mohou mimo jiné pozorovat pálavské kopce. Vstupné je 50 korun, děti mají vstup zdarma.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:19