Agris.cz - agrární portál

Oprava narušené hráze rybníka v Liberci se obejde bez výlovu ryb

12. 9. 2014 | ČTK

Bez nutnosti vylovit ryby se obejde provizorní oprava Veseckého rybníka v Liberci, který má narušenou hráz. Po snížení hladiny ustal průtok výpustním potrubím, a vodohospodáři se tak mohou pustit do opravy, aniž musí vypustit celý rybník. Provizorní zajištění hráze si vyžádá řádově stovky tisíc korun, řekl dnes ČTK ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.    

Z rybníka známého jako Tajch začala unikat voda v pátek 22. srpna. Město spolu s Povodím Labe začalo ještě ten den v noci s přečerpáváním vody do Lučního potoka, aby snížilo tlak vody na hráz a tím i nebezpečí protržení hráze. Rybník nemá funkční výpustní zařízení, proto se voda z něj musela přečerpávat čerpadly. Ta snížila hladinu rybníka pod úroveň poruchy ve výpustním kanálu. Povodí Labe k opravě použije speciální plechy typu larsen. Do hráze bude zatlučena plechová deska, široká deset metrů, a tak vznikne uvnitř hráze další, nepropustná hráz. Zabrání prosakování vody porouchaným potrubím. "Výsledná cena bude záležet na tom, jak hluboko budeme muset desku zarazit," vysvětlil Jaroušek.

I během oprav budou mít vodohospodáři čerpadla k dispozici pro případ, že by přišly silné přívalové deště a hladina Tajchu se zvedla. "Do doby, než provede Povodí Labe zapuštění plechové stěny do stávající hráze a než si ověříme, že nebezpečí protržení hráze zcela pominulo, zůstává pro Vesecký rybník vyhlášený druhý stupeň povodňové aktivity," řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Do budoucna bude potřebovat Tajch komplexní opravu spojenou s odbahněním rybníka. "Řádově se bude jednat o desítky milionů korun," řekl Jaroušek. Nejprve se ale musí vyřešit vlastnické vztahy. Dokud nebude hráz a pozemky kolem rybníka vlastnit jeden majitel, nelze žádat o žádnou protipovodňovou dotaci. Jedním z vlastníků je i město. Patří mu pozemky kolem druhé největší vodní plochy v Liberci, v minulosti na nich chtělo vybudovat rekreační areál, ze záměru však posléze sešlo.


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:55