Agris.cz - agrární portál

V Sušici po 65 letech znovu vaří pivo, lidé na něj stáli fronty

12. 9. 2014 | ČTK

Šumavská Sušice, oblast, kde byla před 150 lety největší koncentrace pivovarů v zemi, obnovila po 65 letech výrobu piva. Rodinný Pivovar U Švelchů, kousek od náměstí, otevřeli dnes tři místní bratři. Motivem bylo to, že lidé chtějí stále více jiné druhy piv než europiva, řekl ČTK spolumajitel František Švelch. Měšťanský pivovar ve městě byl zbourán před 50 lety.

S maximálním ročním výstavem 2520 hektolitrů patří sušický pivovar k větším minipivovarům v Česku, jichž už jen nyní díky boomu tohoto oboru přes 260 a měsíčně vznikají tři až čtyři nové. "Chceme expandovat," uvedl Švelch. Nebrání se dosáhnout ročního výstavu přes 5700 hektolitrů, což byl průměrný výstav zrušeného pivovaru.

"Nabízíme pět druhů piva a budeme vařit speciály typu IPA. Technologicky jsme zvolili to nejlepší, co na trhu je," řekl Švelch. Podle něj má pivovar třináctičlennou správní radu po vzoru Postřižin. Je tam otec, bratři, kamarádi, lékař, hajný a porybný, uvedl.

První rok bude prodávat pivo jen v pivovarské restauraci. "Aby lidé poznali, že pivo umíme vařit," uvedl Švelch, jehož rodina má velkoobchod s nápoji a věnuje se turistice; má například vodácké tábořiště. Jídla vaří z potravin od místních farmářů. "Chceme trochu jiný level gastronomie. Kuchař pracoval v Irsku i USA," řekl.

Cena desetistupňového piva je 25 korun za půllitr a "dvanáctka" přijde na 30 korun. Ceny jsou srovnatelné s místními restauracemi. Pivovar se ale s nimi nechce srovnávat. "Jestliže děláme rukodělné pivo, dáváme do toho daleko více nákladů než velký pivovar, ale také je daleko kvalitnější než sériové pivo. Navíc zdejší voda je měkká a velmi kvalitní," uvedl stavitel pivovaru a stvořitel chutě piva Josef Krýsl. Pivovar, který používá historický znak města, bude prodávat pivo i v lahvích a soudcích.

Sušický měšťanský pivovar byl založen v roce 1571 a do roku 1948 byl ve vlastnictví právovárečného měšťanstva. V lednu 1949 byl pivovar zrušen a v 1964 zbourán. "Na Klatovsku bylo 51 pivovarů. Jen sušický okres jich měl 20," uvedl Tomáš Cihlář, historik šumavského pivovarnictví. Chmel se v oblasti pěstoval téměř všude a nedaleké obci Chmelná její název zůstal. V jedenáctitisícové Sušici je 14 restaurací.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:54