Agris.cz - agrární portál

Tchaj-wan zadržel šéfa firmy kvůli skandálu s pančovaným olejem

15. 9. 2014 | ČTK

Šéfa další tchajwanské firmy, která se ocitla v ohnisku skandálu kolem pančovaného oleje, zadržela místní policie. Skandál se mezitím neustále rozšiřuje a z trhu jsou kvůli němu stahovány nové a nové produkty, napsala agentura AFP.

Jie Wen-siang, šéf firmy Chang Guann, byl vzat do vazby kvůli podezření z podvodu. Policie ho zadržela v obavě, že by mohl uprchnout ze země, anebo se pokusit ovlivnit svědky či zničit důkazy. Vyšetřovatelé zjistili, že během šesti měsíců od letošního února firma nakoupila 243 tun takzvaného recyklovaného oleje od nelegální továrny. Smíchala ho s rozpuštěným vepřovým sádlem a prodávala zákazníkům po celém ostrově. Celkem takto vzniklo 782 tun pančovaného oleje.

Vedoucí nelegální provozovny, která recyklovaný olej dodala, už byl rovněž zadržen. Jako "recyklovaný" se na Tchaj-wanu označuje použitý olej sesbíraný z fritéz či lapačů tuku, který se po pročištění prodává jako nový. V sousední Číně, kde je skandálů kolem "recyklovaného" oleje mnohem víc, se vžilo označení "olej z odpadů", protože ho podvodníci sbírali i ze stok pod velkými restauracemi či potravinářskými továrnami.

Firma Chang Guann už dostala pokutu 50 milionů tchajwanských dolarů (asi 35,4 milionu korun) za prodej nekvalitního oleje. Tvrdila ale, že netušila, že nakupuje recyklovanou surovinu - a zákazníkům se omluvila.

Tuk koupený od firmy Chang Guann používalo podle vyšetřovatelů více než 1000 restaurací, pekáren a potravinářských výroben. Od minulého týdne, kdy skandál vyplul na světlo, denně přibývají nové položky na seznam zboží, které je stahováno z prodeje.

Jde například o stovky tun tradičních "měsíčních koláčků", které se prodávají v tomto ročním období, ale také ananasové dorty, chléb, instantní nudle či pařené bulky a knedlíčky. Z prodejen musí zmizet také sušenky několika nejprodávanějších značek.

Tchajwanská odbočka japonského řetězce rychlého občerstvení Mos Burger v prohlášení oznámila, že musí zastavit prodej pěti druhů hamburgerů, které obsahují závadný olej.

Skandál už se rozšířil do Hongkongu, kde místní řetězce začaly stahovat zboží, které by mohlo obsahovat pančovaný olej z Tchaj-wanu. A 21 pekáren a potravinářských továren nakoupilo olej od firmy Chang Guann také v Macau.

Jde o druhý podobný skandál, který Tchaj-wan zažil za necelý rok. V prosinci místní soud poslal na 16 let do vězení majitele továrny za to, že prodával olivový olej smíchaný s levnějším olejem a zakázaným barvivem.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:16