Agris.cz - agrární portál

Pálavské vinobraní navštívilo v Mikulově kolem 40.000 lidí

15. 9. 2014 | ČTK

Kolem 40.000 lidí zavítalo na 67. ročník Pálavského vinobraní, které se od pátku do dneška konalo v Mikulově na Břeclavsku. ČTK to za pořadatele řekla Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová. Kromě vína a burčáku si příchozí užili koncerty Lucie Bílé, Anety Langerové a dalších interpretů. Loni mělo vinobraní rekordních 52.000 návštěvníků, o rok dříve 45.000.

Vinobraní zaznamenalo slušnou návštěvnost, přestože chvílemi pršelo. "Lidé si hodně kupovali vstupenky v předprodeji, a proto už tedy přišli. Byli připravení, měli deštníky a pláštěnky," uvedla Křivánková. Podle ní letošní ročník zaznamenal pochmurné počasí asi po 15 letech. "Vždycky jsme měli slunečno. Na druhé straně v Břeclavi a Hustopečích celé dny pršelo a nám přestalo pršet na zahájení a vydrželo to až do večera," řekla Křivánková.

Počasí ovlivnilo jen tradiční výstup na Svatý kopeček. Kvůli špatnému terénu zvolili pořadatelé místo něj setkání na mikulovském zámku na terase. "Zúčastnila se herečka Simona Stašová. Přislíbila nám vystoupení, jehož výtěžek připadne na opravu kapliček," poznamenala Křivánková.

Na vinobraní nechyběl historický průvod, který připomíná významnou pomoc mikulovských těžkooděnců králi Václavovi IV. Královnu opět jako každý rok ztvárnila herečka Chantal Poullain.

Kromě toho akce nabídla mnoho koncertů. Rozmanitá skladba hudebníků se vystřídala na čtyřech hudebních scénách. Kromě Bílé a Langerové se představil Divokej Bill, Support Lesbiens, IMT Smile, Celeste Buckingham, Gipsy.cz a další. "Pódium na náměstí nabídlo řadu cimbálových muzik, dechových sborů a radost jsme udělali i příznivcům mluveného slova. Pozvali jsme také Báru Basikovou se skupinou Medicimbal, Věru Martinovou, Wabiho Daňka s Milošem Dvořáčkem, skupinu Apolloband s Petrem Spáleným nebo francouzko-belgické hudební uskupení Orchestre International du Vetex," vyjmenovala Křivánková.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:43