Agris.cz - agrární portál

Zahrádkáři si chtějí pěstování ulehčit, vítězí nenáročné druhy

18. 9. 2014 | ČTK

Zahrádkáři si chtějí pěstování co nejvíce ulehčit a co nejvíce přizpůsobit dětem. Ukazuje se to podle poptávky po zboží nabízeném na litoměřickém veletrhu Zahrada Čech. Zájem je o beztrnné ostružiny, žluté maliny, sladké víno a také o český česnek. Na popularitě získávají netradiční stromky jako oskeruše či kdouloně.

Branami litoměřického veletrhu procházejí opět převážně starší lidé. "Návštěvnost plní naše očekávání, zda se nám podaří překročit 80.000 osob z loňska, zatím neumíme předpovědět," řekla ČTK mluvčí Zahrady Čech Michaela Mokrá. Kromě tradičního českého česneku letos pozornost vzbuzují finské vany a také zahrady.

Návštěvníci si mohou prohlédnout sedm projektů zahrad a podívat se tak, co za nejlepší považují sami zahradní architekti. Lidé se mohou posadit doprostřed jezírka nebo projít po chodníčku z barevných sklíček. "Zaujaly mě hlavně plašičky ptáků z plastových lahví, je to netradiční a přitom jednoduché a navíc pěkné," řekla ČTK čtyřiašedesátiletá Alena, která na akci přijela s vnukem. I pro děti je letos v areálu spousta lákadel včetně skákacího hradu.

Právě atrakce a stánky, které nemají nic společného s pěstitelstvím, ale někteří návštěvníci kritizují. "Polovinu plochy zabírají stánky s oblečením a jídlem," podotkl Karel Novotný, který přijel z Kladna.

Pěstitelé a zahradníci jsou se zájmem spokojeni. Dobře se prodávají druhy, které jsou nenáročné, nepotřebují příliš hnojení, přesazování a jinou speciální péči. "Museli jsme dokupovat beztrnné ostružiny, lidé se hodně ptají na žluté maliny, sladké víno pro děti," řekla ČTK prodejkyně. Právě s ohledem na děti vybírají majitelé zahrad sazenice, stromky, ale třeba i zahradní nábytek.

Areál výstaviště se uzavře v sobotu, kdy hlavní podium bude patřit časopisu Zahrádkář.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:32