Agris.cz - agrární portál

Legislativní rada vlády přerušila jednání o ochraně půdního fondu

19. 9. 2014 | ČTK

Legislativní rada vlády dnes přerušila jednání o zákonu o ochraně zemědělského půdního fondu. Návrh novely, jejíž součástí je i zákon o Státním fondu životního prostředí ČR, má ministerstvo životního prostředí jako předkladatel přepracovat. 

Normu má zároveň doplnit podle připomínek legislativců a předložit ji legislativní radě znova, informoval dnes ČTK Jiří G. Souček z tiskového oddělení kabinetu ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Termín dalšího projednávání zatím určen nebyl. 

Ministerstvo životního prostředí připravilo návrh novely, která má snížit platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Zároveň ale ruší výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby. MŽP chtělo novelou vyjít vstříc investorům a zároveň nasměrovat stavby na méně kvalitní zemědělskou půdu. Odvody by se měly snížit novým způsobem jejich výpočtu. Úřad navrhoval, aby se u půdy nejvyšší bonity nově koeficienty ekologické váhy nesčítaly, ale použila se jedna nejvyšší hodnota. 

Návrh poplatků za zábor zemědělské půdy kritizovali například ochránci přírody. Poukazovali na to, že koeficienty se uplatňují také v chráněných krajinných oblastech a jejich snížení by mohlo vést ke zlevnění výstavby v přírodně cenných územích. 


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:45