Agris.cz - agrární portál

Prodejní ceny obilí jihomoravským zemědělcům příliš nevyhovují

22. 9. 2014 | ČTK

Cena, za kterou se prodává obilí, jihomoravským zemědělcům příliš nevyhovuje. Některým kompenzuje nižší cenu nadprůměrný výnos. Těm, které postihlo jarní sucho a nižší výnosy, nepomůže ale ani velmi dobrá kvalita obilí, především potravinářské pšenice. Někteří dokonce vyčkávají s prodejem až na přelom roku a doufají, že cena aspoň mírně stoupne, vyplývá z odpovědí zemědělců pro ČTK. 

Velmi kvalitní obilí mají na jihu kraje, který je teplejší. Stihli zde navíc sklidit ještě před srpnovými dešti. Téměř veškerou pšenici mají proto v potravinářské kvalitě, která se prodává dráž než krmná pšenice. "Pšenice jsme měli sedm tun z hektaru. Cena ale bohužel spadla na 3600 až 3700 korun za tunu, aspoň tak ji od nás vykupuje kyjovský mlýn. Rádi bychom ji prodávali kolem 4000 korun," řekl ČTK ředitel podniku Žerotín ze Strážnice na Hodonínsku Karel Koluch. Loni ve druhé polovině září se potravinářská pšenice prodávala na Plodinové burze Brno mezi 4100 a 4300 korunami za tunu. 

Pomona Těšetice ze Znojemska kvůli suchu sklízela pouze pět tun z hektaru, což je o třetinu méně než zdejší průměr. "Počítal jsem, že ani vysoká kvalita nenahradí ztrátu kolem tří tun z hektaru. Konkrétní ceny však pravidelně nesleduju. Prodávat se chystáme až kolem přelomu roku," sdělil předseda představenstva Ivo Pokorný. 

Jeho záměr vychází z informací, že dvě třetiny pšenice sklizené letos v Česku neodpovídají požadavkům na potravinářskou pšenici a spadají do kategorie krmné. "Z třetiny se navíc ještě část vyveze, minimálně tolik, co je potřeba kvůli dlouhodobým kontraktům. Proto si myslím, že cena by mohla aspoň mírně vzrůst," uvedl Pokorný. Krmnou pšenici má pro zvířata ještě z loňska a zvažuje, že by nějakou dokoupil, než aby zvířata krmil letošním kvalitním obilím. 

Odlišně jsou na tom oblasti v severní části kraje, což je příklad Agrospolu z Knínic na Blanensku. "Výnosy jsme měli velmi dobré. Ale kvalitní pšenice už je méně. Jen tolik, co jsme stihli sklidit, než začaly v srpnu deště. Krmná pšenice se prodává kolem 3000 korun, což není nic moc," řekl ředitel Ladislav Menšík. Zisk z vysokých výnosů tak srazí nízká cena. "Předpokládám, že teď budou prodeje ještě dva až tři měsíce stát, což nám nevadí. Prodáváme průběžně celý rok. Navíc 1000 tun si necháme na krmení pro zvířata. V horší situaci může být ten, kdo má jen rostlinnou výrobu," uvedl Menšík. 

Na jižní Moravě letos zemědělci sklidili průměrně 5,5 tuny obilí z hektaru, což bylo pod celostátním průměrem. Jarní sucho postihlo převážně některé mikroregiony na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Ceny se na Plodinové burze Brno snižovaly už od května, stagnovat začaly až tento týden. 


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:27