Agris.cz - agrární portál

Bühler CZ zprovoznil novou halu, vyrábí také stroje na čokoládu

22. 9. 2014 | ČTK

Firma Bühler CZ ze Žamberku na Orlickoústecku dokončila novou halu na výrobu potravinářských strojů, které zpracovávají například čokoládu či těstoviny. Podnik dosud vyráběl textilní stroje. ČTK to řekl generální ředitel a jednatel firmy Jiří Appeltauer.

 "Nová hala je vybavena technologiemi na zpracování plechů řezáním a ohýbáním, práškovou a mokrou lakovnou. Její součástí jsou i dvě velkoplošné kanceláře pro pracovníky technického úseku, jídelna pro zaměstnance závodu a šatny pro pracovníky dělnických profesí," řekl ředitel.

Žamberecký závod vlastní firma Bühler AG ze Švýcarska. Koupila jej od společnosti Rieter CZ před dvěma lety. Švýcarský koncern se zabývá výrobou potravinářských strojů nebo strojů na tlakové odlévání hliníku. Exportuje i dodává na domácí trh komponenty do strojů na výrobu těstovin, čokolády nebo krmiva pro domácí zvířata.

"Vyrábíme také diferenciály a převodovky pro nákladní vozy a jsme také největším výrobcem poloautomatických robotů pro dopřádací stroje v textilních linkách," řekl Appeltauer.

V nové hale pracuje 90 lidí, kteří pracovali v bývalém závodu Rieter CZ v Ústí nad Orlicí, kde bývala výrobna plechu a lakovna. Firma v současnosti zaměstnává 400 lidí a dalších pět desítek pracovníků ještě přijme. V regionu však není dostatek odborníků, proto podnik bude muset nové lidi zaučit.

"Proto jsme zřídili vlastní tréninkové centrum a zařídili je potřebnými stroji. Budou se sem na praxi chodit učit i studenti ze středních odborných škol v regionu. Pomáháme nastartovat nový učební obor pro strojníky," uvedl Appeltauer.

Na místě současného závodu stála v roce 1908 tkalcovna se šlichtovnou. Od roku 1968 provozovna firmy Kovostav, poté společnosti Elitex. Z výroby textilií firma postupně postupně přešla na produkci textilních strojů, s novým vlastníkem výrobu opět mění. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb loni dosáhly téměř 790 milionů korun. Loni podnik skončil ve ztrátě 12 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 11:14