Agris.cz - agrární portál

Cukrovar Č. Meziříčí zahájil kampaň, výnosy řepy o desetinu vyšší

22. 9. 2014 | ČTK

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech, letos plánuje zvýšit množství zpracované řepy asi o 100.000 tun na zhruba 900.000 tun. Průměrné hektarové výnosy jsou totiž zhruba o desetinu vyšší. Letos vyrobený cukr firma uskladní do nového sila o kapacitě 50.000 tun, které je největším svého druhu v ČR. ČTK to řekl ředitel cukrovaru Josef Světlík. Cukrovar, který kampaň zahájil 17. září, patří firmě Tereos TTD. Ta je největší cukerní firmou v zemi.

"Letošní rok byl pro vegetaci cukrovky velmi dobrý," řekl Světlík. Cukernatost se zatím kvůli intenzivním dešťům v posledních deseti dnech pohybuje jen na průměrných 16 procentech, ale s postupující sklizní by měla jít nahoru. "Chrást je velice pěkný, řepa má další potenciál růstu ve hmotě i cukernatosti," řekl Světlík.

Hlavní změnou v technologii cukrovaru před letošní kampaní byla výstavba nového cukerního sila. "Cukrovar zatím disponoval pouze silem o kapacitě 10.000 tun a musel využívat externí sklady. Nyní budeme schopni uskladnit přibližně polovinu naší produkce. Přinese to úspory v nákladech na dopravu a logistiku," řekl Světlík.

Před letošní kampaní cukrovar mírně zvýšil denní zpracovatelskou kapacitu na 7400 tun a je nadále druhým největším v Česku. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat kolem 14.500 tun řepy.

Se sklizní řepy by zemědělci v rajonu meziříčského cukrovaru měli být hotoví do konce listopadu. Cukrovar, který má asi 100 stálých zaměstnanců a v řepné kampani dalších asi 80

Řepu meziříčský cukrovar sváží od zemědělců z okresů Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Jičín, Pardubice a Chrudim. Průměrná svozová vzdálenost je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází zhruba pětina produkce cukrové řepy v ČR. Podle Českého statistického úřadu je celková plocha cukrovky v kraji 11.194 hektarů, tedy na úrovni loňského roku. Hektarový výnos by měl letos podle srpnových odhadů statistiků vzrůst o 2,6 procenta na 61,62 tuny. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:22