Agris.cz - agrární portál

Slovenští farmáři dosáhnou dle odhadu vyšší sklizně než loni

29. 9. 2014 | ČTK

Slovenští farmáři dosáhnou letos výrazně vyšší sklizně zemědělských plodin než loni. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Zemědělci ale už dříve upozornili na nižší výkupní ceny a na deštivé počasí, které poznamenalo například úrodu obilí.

Slovenští statistici uvedli, že na základě odhadu z poloviny září bude úroda všech sledovaných plodin vyšší než loni. Nejvýraznější nárůst sklizně, a to meziročně o více než dvě pětiny na 1,59 milionu tun, očekávají u kukuřice. Za lepšími výsledky stojí výrazné zvýšení průměrných výnosů, protože oseté plochy kukuřice se oproti loňsku snížily.

O čtvrtinu na 172.000 tun má stoupnout úroda brambor. Dvouciferný nárůst (v procentech) se čeká také u sklizně cukrové řepy, o zhruba pět procent se zvýší podle odhadu úroda slunečnice.

Z dřívějších údajů vyplývá, že Slovensko letos zaznamená nejvyšší úrodu obilí za poslední roky. Sklizeň hustosetých obilovin by měla dosáhnout 2,8 milionu tun, což oproti loňsku představuje nárůst o 23 procent. To by byl lepší výsledek, než byly odhady ze začátku léta.

Farmáři ale upozornili, že deštivé počasí během sklizně poznamenalo kvalitu obilí zejména na severu země. To znamená, že zemědělci za něj patrně utrží méně, protože ho mohou prodat pouze ke krmným účelům, a nikoliv k výrobě potravin. Odhady vyšší úrody obilí se během sklizně odrazily v poklesu výkupních cen.

Už loňská lepší úroda na Slovensku začala tlačit na ceny potravin, které mají na Slovensku velký podíl ve spotřebitelském koši. Oproti loňsku jsou potraviny v zemi levnější. Tento vývoj přispěl k tomu, že Slovensko letos zasáhla deflace.


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:52