Agris.cz - agrární portál

OSN naléhá na záchranu mangrovníkových porostů

30. 9. 2014 | ČTK

Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) dnes vyzval země světa, aby prostřednictví zvláštního fondu umožnily zachovat mangrovy. Porosty chráněných stromů mangrovníků patří k nejohroženějším ekosystémům planety. Jejich úbytek má podle UNEP přímou vazbu na zvyšování skleníkových plynů a změny podnebí.

Rozloha mangrovníkových porostů se v posledních letech zmenšila o čtvrtinu na současných 152.000 kilometrů čtverečních v celkem 123 zemích, především rozvojových. Ničení mangrov se podílí na pětině emisí skleníkových plynů, které vznikají ničením lesů ve světě. Mangrovníkové porosty ničí zemědělská činnost, moderní rozvoj pobřeží a znečišťování vod a ovzduší. Spolu se stromy trpí podle odborníků OSN i tamní původní obyvatelstvo.

Mangrovy rostou v pobřežních pásech tropické oblasti a je to právě jejich kořenový systém, který drží pohromadě pobřeží a tím vytváří přirozený štít proti bouřím a přívalovým vlnám cunami, jaká například v roce 2004 v Indickém oceánu zabila na 230.000 lidí.

Zpráva UNEP navrhuje mezinárodnímu společenství, aby se vytvořila mezinárodní komise pro mangrovy s cílem lépe koordinovat mezinárodní úsilí na jejich záchranu. Chce také, aby se tato otázka zahrnula do programu OSN pro trvalý rozvoj po roce 2015 a aby vznikl mezinárodní fond pro mangrovy, který by měl podporu OSN a Světové banky. Je nejen pro zachování stávajících mangrov, ale i pro obnovení již zaniklých.  


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:02