Agris.cz - agrární portál

Úroda vinné révy v Ústeckém kraji je dobrá, kazí ji jen plíseň

30. 9. 2014 | ČTK

Úroda vinné révy v Ústeckém kraji je letos velice dobrá, hrozny se vyznačují vysokou kvalitou. Vinařům kazí radost jen plíseň, která zasáhla některé bílé odrůdy těsně před sklizní. ČTK to dnes řekl Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce na Mostecku.

"Do poslední chvíle se zdálo, že úroda bude opravdu výborná. Počasí v září, kdy jsme již nemohli hrozny chemicky ošetřovat, však způsobilo vznik plísně, která postihla především odrůdu Müller Thurgau," uvedl vinař. Nákaza podle něj zničila zhruba třetinu této odrůdy.

Nezasažené hrozny však jsou podle Váni vysoce kvalitní. "Cukernatost se už nyní pohybuje kolem 20 stupňů normovaného moštoměru, takže letošní vína budou minimálně s přívlastkem kabinetní nebo pozdní sběr," řekl Váňa. Jeden stupeň cukernatosti představuje jeden kilogram přírodního cukru ve 100 litrech hroznového moštu.

Odolnější modré odrůdy zůstaly podle Váni nepoškozené a jejich kvalita je vysoká. Nejlépe prý už tradičně vypadá odrůda Zweigeltrebe, která je spolu s Rulandským modrým a šedým vlajkovou lodí chrámeckého vinařství a z níž se také vyrábějí růžová a červená košer vína. "Bobule jsou zdravé a mají vysokou cukernatost," dodal Váňa.

Chrámecké vinařství, které hospodaří na 70 hektarech vinic a jehož roční produkce představuje zhruba 200.000 litrů vína, je hlavním producentem košer vín v Česku. Košer vína tam od roku 1994 vyrábějí ortodoxní židé tak, aby splňovala požadavky židovského náboženství. Znamená to mimo jiné, že od zpracování hroznů až po zátkování láhví se celého výrobního procesu mohou účastnit pouze židé světící šabat. Výroba košer vín je zcela oddělena od výroby ostatních vín. Do košer vín je možné přidávat pouze košer přísady.

S letošní úrodou vinné révy jsou spokojeni i na Litoměřicku. "Pokud jde o množství, je to takový dobrý průměr. I kvalita je solidní," řekl ředitel Žernoseckého vinařství ve Velkých Žernosekách František Kupsa. Plíseň se vinařům ze svahů Porta Bohemica podle něho celkem vyhnula, zasaženo byla jen zhruba desetina některých ploch.

Žernosecké vinařství obhospodařuje přibližně 30 hektarů vinic a ročně vyrobí zhruba 110.000 litrů vína, z toho třetina je Müller Thurgau.

Vladimír Škaloud 


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:44