Agris.cz - agrární portál

Obavy ovocnářů z ruských sankcí se naplnily. Ceny míří dolů

1. 10. 2014 | Denik.cz

Zákazníci při pohledu na cenovky v obchodech jásají, ovocnáři a zelináři nemají klidné spaní. Obavy z odvetných sankcí Ruska, které počátkem srpna zakázalo dovoz potravin z EU, se naplňují.

Sklizeň jablek 
v Česku začala a například na jihu Čech hlásí velmi dobrou úrodu, někde dokonce nejlepší za posledních 20 let. Paradoxně ale přichází ve špatnou chvíli, kdy už se na velkoobchodní trh začínají tlačit polská jablka, která ztratila ruské odbytiště. Jejich hlavní výhodou je cena, polští ovocnáři nabízejí nadbytečnou úrodu v rozmezí 4,50 až 8,50 koruny za kilogram. Loni byla výkupní cena asi 12 korun. V obchodech se jablka nicméně prodávají za daleko vyšší cenu.

Poláci se v tuto chvíli snaží „udat" loňská jablka, to může komplikovat odbyt pro aktuální úrodu. „Už teď se však objevují informace, že markety nemají o podzimní odrůdy zájem," řekl regionálnímu Deníku místopředseda Ovocnářské unie České republiky Ivo Pokorný.

Bohužel pád cen se týká nejenom přebytkových jablek, ale zasahuje i do výroby. Podle dat ministerstva zemědělství ceny spadly také u zpracovatelů. Zatímco za pět litrů jablečného džusu se nominálně vyplácelo 79 korun, nyní je to asi 59 korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve potvrdil, že pro ovocnáře a zelináře je schválena podpora přes čtvrt miliardy korun.

Sbíráte padavky? Máte povolení?

Nastalá „jablečná krize" bude mít letos dopad také na drobné sběratele. Své o tom ví například pan Petr z Domažlic. Ten si loni dokázal sběrem jablek 
u silnic vydělat skoro pět tisíc korun.

„Vyrazíme celá rodina a za dopoledne nasbíráme klidně 
i deset pytlů padavek. Když váží každý pytel kolem padesáti kilogramů a za kilo padavek dávali 1,70 Kč, dokázali jsme si za jediné dopoledne vydělat i osm stovek," popsal situaci pan Petr s tím, že když je počasí a úroda, přijdou si i na víc. „Stačí nebýt líný, zvednout se z gauče od televize a vyrazit," dodává Petr. Letos si ale o takovém výdělku mohou sběrači jablek nechat jen zdát. Ve výkupu na západě Čech dnes dostanou stěží 80 haléřů za kilo.

Jen zhruba polovina sběračů ale ví, že o možnost sběru ovoce u silnic by si měli zažádat. Povolení vydává majitel, nejčastěji Správa a údržba silnic, neboť ovoce ze stromů u silnic patří kraji. „V praxi to funguje tak napůl. Někteří lidé si přijdou pro povolení, jiní trhají ovoce načerno. Protože ale spravujeme 4620 kilometrů silnic, máme jiné priority," říká ředitel SÚS Plzeňského kraje Pavel Panuška. Pokud by bylo odcizení ovoce hlášeno na policii, šlo by nejspíš o přestupek. „O trestný čin krádež by se jednalo v případě, že by byla škoda vyčíslena na pět tisíc korun a více," říká mluvčí policistů Dagmar Brožová.

Autor: Jan Klička, Helena Bauerová


Zdroj: Denik.cz, 1. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:21