Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila návrh novely zákona o myslivosti

1. 10. 2014 | ČTK

Vláda dnes schválila návrh technické novely zákona o myslivosti, která má umožnit, aby administraci dotací pro myslivce od příštího roku vyřizovaly opět krajské úřady. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání kabinetu zveřejněných na vládním webu. Krajské úřady podporu myslivcům spravovaly do konce loňského roku. Od letošního ledna to dělají Krajské agentury pro zemědělství a venkov zřizované ministerstvem zemědělství. Agentury mají ale být ke konci roku zrušeny.

Až do 31. prosince 2013 příspěvky z Fondu životního prostředí na podporu vybraných mysliveckých činností vyřizovaly krajské úřady. V důsledku změny legislativy ale od letošního ledna přešla tato agenda na Krajské agentury pro zemědělství a venkov. Ty však ke konci roku zaniknou a jejich kompetence převezme Státní zemědělský a intervenční fond.

Agenda by tak od 1. ledna 2014 připadla ministerstvu zemědělství, které je ale nemůže interním pokynem přenést na podřízené organizace. Pro vyřízení zhruba 1000 žádostí o příspěvek ročně by muselo přijmout minimálně šest nových zaměstnanců, což by znamenalo nárůst personálních nákladů o 3,6 milionu Kč ročně. Naopak krajské úřady návrat kompetence podle návrhu finančně nezasáhne. Po jejím dočasném převodu na krajské agentury jim totiž nebyl snížen příspěvek na výkon přenesené působnosti ani počet úředníků.

Novela měla původně také umožnit nekomerční nájem honiteb středním lesnickým školám vyučujícím myslivost jako povinný vyučovací předmět. Hlavně kvůli zásadním námitkám v připomínkovém řízení byla však tato část z návrhu vypuštěna a novela tak upravuje pouze administraci dotací.


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:50