Agris.cz - agrární portál

Pravomoc zkušebního zemědělského ústavu se asi omezí

1. 10. 2014 | ČTK

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zřejmě přijde o právo zrušit rozhodnutí o registraci hnojiva, jež obsahuje účinnou látku přípravků na ochranu rostlin. Počítá s tím vládní novela o hnojivech, kterou dnes schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Změna je pro praktické využití zákona nezbytná, uvedl ministr kultury Daniel Herman, který zastoupil ministra zemědělství Mariana Jurečku (oba KDU-ČSL). Předloha odstraní právní nejistotu držitelů registrací příslušných výrobků, dodal.

Rušená pravomoc ústavu byla do zákona začleněna nad rámec evropské směrnice. Podle evropského nařízení ale není možné dospět k závěru, že látky schválené jako součásti přípravků na ochranu rostlin není možné použít jako pomocný rostlinný přípravek. Zákaz není v evropském nařízení výslovně stanoven a příslušná pasáž byla do českého zákona vložena nad rámec unijního předpisu.


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:38