Agris.cz - agrární portál

Na farmě na východě Slovenska veterináři potvrdili výskyt antraxu

2. 10. 2014 | ČTK

Na farmě na východním Slovensku veterináři potvrdili výskyt antraxu, který je nebezpečný i pro člověka. Na nákazu antraxem zemřelo v uplynulých dnech několik kusů dobytku, veterináři v oblasti podle medií vyhlásili karanténu. V posledních letech se toto onemocnění hospodářských zvířat vyskytlo v regionu opakovaně.

Poslední případ uhynutí dobytku na sněť slezinnou (antrax), kterou způsobuje bakterie Bacillus anthracis, odhalila laboratorní vyšetření u zvířat soukromého farmáře ve Svidníku. Zbylé kusy stáda budou očkovány proti antraxu.

Antibiotika budou muset preventivně užívat i čtyři zaměstnanci farmy a dva veterinární lékaři. Nákaza se ze zvířat může přenést i na člověka.

"Podle mého názoru došlo k vyplavení spor bakterií antraxu na trávní porost a k následnému nakažení už uhynulých krav. Spory Bacillus anthracis se po vyplavení za přístupu vzduchu stávají infekčními a v organismu zvířat ničí červené krvinky. Zvíře se tímto způsobem udusí," uvedl šéf regionální veterinární a potravinové správy ve Svidníku Michal Zozuľák. Připomněl, že v minulosti se uhynulá zvířata zakopávala přímo v terénu.

V okrese Svidník se už v roce 2010 antraxem nakazila zvířata ve dvou chovech, deset krav nákaze tehdy podlehlo. Předloni byl antrax zase potvrzen v jiném chovu u nedalekého města Stropkov.


Zdroj: ČTK, 2. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:55