Agris.cz - agrární portál

Houby stále rostou, začínají se objevovat podzimní druhy

2. 10. 2014 | Denik.cz

Růst hub v Česku v uplynulých dnech mírně zpomalil, méně jich je zejména na Moravě a také ve středních Čechách. Na většině míst jich ale stále roste dost, optimistický je i výhled do dalších dní. Ve větší míře se začínají objevovat podzimní druhy, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

„Lokality s růstem hub jsou teď více izolované. Je ale možné, že tam, kde nyní nerostou, houby jenom odpočívají a v příštích dnech tam bude situace jiná," sdělil Landa. Říjen je podle něj historicky druhým nejpříznivějším měsícem pro houbaře, hned po září.

Zatímco pomaluju ustupují letní druhy jako hřiby, holubinky nebo rysce, více se objevují podzimní houby, ovšem včetně těch jedovatých. Rostou například pavučince, čirůvky, strmělky nebo penízovky. „Druhů lze stále najít dost, zůstávají i bedly nebo žampióny," podotkl Landa.

Houby by měly růst i v dalších týdnech. Vyhovuje jim, že ranní teploty zatím nejsou příliš nízké a vláhy je dostatek. „Pokud příliš neklesnou teploty v noci, což zatím předpověď nepředpokládá, pak bude hub stále hodně," dodal Landa.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 2. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 06:42