Agris.cz - agrární portál

Potravinová banka Plzeň má pomoci stovkám rodin v kraji

3. 10. 2014 | ČTK

Desítka subjektů působících v Plzeňském kraji v sociální oblasti založila Potravinovou banku Plzeň. Jejím cílem je zdarma shromažďovat, skladovat a přidělovat potraviny, v regionu jsou stovky rodin, k nimž by měla pomoc směřovat. Centrální sklad vznikl na Borech, nyní startují vyjednávání s velkými řetězci a výrobci potravin. První potraviny by měl sklad přijmout 22. listopadu, kdy se koná Národní potravinová sbírka, řekl novinářům Daniel Svoboda, šéf potravinové banky.

"Máme zájem o potraviny s delší trvanlivostí, ale chceme i určené k likvidaci, tedy u nichž je krátká doba před expirací," uvedl. Snahou bude získat i drobné spotřební zboží důležité pro domácnost.

"Dnes a denně se potýkáme s bídou člověka, v kraji jsou stovky rodin, které pomoc potřebují," uvedl Jiří Lodr z Diecézní charity Plzeň, jež patří mezi zakládající organizace projektu. Potravinová banka v Plzni nebude podle jeho slov vydávat potraviny přímo, ale bude je přidělovat humanitárním nebo charitativním organizacím. Ty mají zmapovaný terén a ze zkušeností vědí, kdo konkrétně pomoc potřebuje. "Vždy to bude na základě šetření našich sociálních pracovníků," uvedl Petr Neumann z Diakonie Západ, jež také stojí u zrodu projektu.

Potravinová banka Plzeň patří do sítě potravinových bank v ČR, je členem České federace potravinových bank. Podle Lodra už je na národní úrovni předjednána spolupráce s Makrem, jedná se také například s řetězcem Globus a čeká se na doporučení ministerstva financí prodejcům, jak se mají k darům postavit, tedy aby nemuseli v takovém případě platit DPH.

Pomoci naplnit sklad v ulici Politických vězňů v Plzni mohou i sami lidé, když 22. listopadu v Plzeňském kraji nakoupí v některé ze šesti prodejen trvanlivé potraviny a ty hned darují. V Plzni se akce zúčastní Tesco a Globus Chotíkov.

V Plzeňském kraji už několik let funguje takzvaná potravinová pomoc, v jejím případě se ale potraviny nakupují pro potřebné za peníze kraje a města, celkem to ročně dělá 700.000 korun. Počet lidí, kteří pomoc potřebují, neustále roste. Podle Svobody se například na přelomu roku 2013/2014 zvedl o deset procent. I tak podle Lodra zůstává ve společnosti řada "nepodchycených" rodin, které se stydí dát najevo svoji situaci a žádnou formu pomoci zatím nevyužívají.

Projekt Potravinová banka Plzeň získal podporu města Plzně, které na roční provoz skladu a náklady s ním spojené dalo 84.000 korun.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:36