Agris.cz - agrární portál

Zemědělské soutěže na veletrhu pro studenty

6. 10. 2014 | Zemědělský svaz ČR

Ve čtvrtek 2. října uspořádal Zemědělský svaz ČR již 3. ročník soutěže Jízda zručnosti traktorem s vlekem a 2. ročník Zemědělské olympiády, určené pro žáky středních škol v rámci již 20. ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo na výstavišti v Českých Budějovicích. Vystavovatelé byli žáci středních škol a učilišť, kteří předváděli svá umění pro možné budoucí spolužáky z řad návštěvníků, žáků základních škol.

Celostátní soutěže Jízdy zručnosti se na českobudějovickém výstavišti zúčastnilo 22 studentů z dvanácti škol z pěti krajů České republiky. Žáci soutěžili na traktoru Deutz-Fahr, který zapůjčila společnost Garnea, a. s. z nedalekého Neplachova a s vlekem, který byl zapůjčen ze školního statku ze Zemědělské fakulty Jihočeské Univerzity. Trasu a pravidla soutěže připravovali opět zástupci ze SOU Blatná. Jako rozhodčí byli osloveni odborníci z praxe – pracovníci ze členských zemědělských podniků z okolí Českých Budějovic, kteří přísně, avšak s úsměvem hodnotili jízdu každého mladého traktoristy. Na soutěžící čekala opět trasa, která obsahovala nejeden zapeklitý úkon - ostrá zatáčka, slalom mezi kužely, zastavení na přesnost, zacouvání do garáže, průjezd osmičkou a zastavení u podélné rampy. Jízda byla jednak na čas, důležitou roli však hrála přesnost. Za zbrklost se platilo trestnými body. Nejšikovnějším a nejrychlejším řidičem traktoru se stal Václav Aulík ze SOŠ a SOU Tábor, druhé místo obsadil Lukáš Loucký ze SOŠ a SOU Vlašim a třetí místo vybojoval František Čermák ze SOU zemědělské a služeb Dačice.

Zemědělská olympiáda se konala podruhé a účastnilo se jí tentokrát 18 studentů z deseti zemědělských škol. Soutěžící poznávali polní plodiny, krmiva a ověřili si své vědomosti v teoretickém testu o dvaceti otázkách z oblasti živočišné a rostlinné výroby, mechanizace, ale také z všeobecných zemědělských znalostí. Součástí olympiády byly i úkoly, jako třeba slalom s kolečkem či odhad hmotnosti plodiny a selat. Velmi atraktivní disciplínou bylo dojení z umělého vemene či skládání anglické uzdečky, které zapůjčila katedra zootechniky Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. U něčeho se studenti zapotili, u jiného pobavili. První místo v olympiádě získal Jakub Procinger z daleké Městské SOŠ v Kloboukách u Brna p. o., 2. místo obsadil Václav Petrželka ze SŠ zemědělské a potravinářské v Klatovech a na 3. příčce se umístil Petr Knytl ze SZŠ a SOŠ v Poděbrady.

Doufáme, že zúčastněným žákům soutěž zpestřila výuku, získali zážitky a možnost předvést své umění či nabyté vědomosti. Jelikož se soutěže konaly o více než měsíc dříve, počasí nebylo tak chladné a díky tomu Jízda zručnosti, která se konala venku na parkovišti, přilákala mnoho diváků, žáků, kteří se přišli podívat na veletrh.

Soutěže Zemědělská olympiáda a Jízda zručnosti s traktorem a vlekem zajisté přispěly ke zviditelnění zemědělských oborů na středních školách a zemědělství jako takového.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 6. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:42