Agris.cz - agrární portál

Výrobce lesní techniky z Hořic čeká růst téměř o čtvrtinu

7. 10. 2014 | ČTK

Společnost Hořické strojírny z Hořic na Jičínsku, která vyrábí vozy na přepravu dřeva, letos čeká růst tržeb o 23 procent na 86 milionů korun. Mezi hlavní současné zakázky podniku patří dodávka odvozních souprav na dřevo pro brněnskou lesnickou společnost Kloboucká lesní za 44 milionů korun. ČTK o tom informoval majitel a ředitel Hořických strojíren Miloš Vanc.

Výrobou vozů na přepravu dřeva se podnik začal zabývat před šesti lety, nyní je jeho základním výrobním programem. "Produkci lesovozů jsme výrazně rozšířili již v roce 2013 a tento trend pokračuje i letos. Za poslední dva roky jsme výrobu v tomto nosném programu navýšili o více než 100 procent," uvedl Vanc.

Do vývoje, inovací a nových strojů letos Hořické strojírny investují přes pět milionů korun. Při vývoji konstrukcí spolupracují s katedrou dopravních prostředků a diagnostiky Dopravní fakulty Jana Pernera na Univerzitě Pardubice.

Kromě nosné produkce lesotechniky se firma s 68 zaměstnanci zabývá také dodávkami komponentů trafostanic a dalšího sortimentu ze zakázkové výroby pro řadu průmyslových odvětví. Tyto produkty vyváží hlavně do Belgie a dále do Německa, Nizozemska, Norska a do dalších vyspělých evropských zemí. Export firmy by měl meziročně vzrůst o desetinu na 47 milionů korun a na celkových tržbách se podílet asi 54 procenty.

Hořické strojírny vznikly v roce 1994 privatizací státního podniku STS, tehdejšího opravárenského střediska zemědělských strojů.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:43