AP: Pěstitelé levandule se bouří proti chemickým předpisům EU
7. 10. 2014 | ČTK
Sladká vůně levandule měla při letošní sklizni na jihu Francie nádech hořkosti. Zemědělci, kteří pěstují rostlinu považovanou v Provence za modré zlato, se rozhodli protestovat proti novým evropským předpisům spojujícím tuto rostlinu s chemickými toxiny, uvedla agentura AP. V polích v oblasti Provence se objevovaly billboardy s nápisy jako "levandule není chemikálie".
Cena levandulového oleje činí více než 100 eur (2800 Kč) za kilogram. Rostlinu pěstuje kolem 1500 zemědělců a nabízí 30.000 pracovních míst na plný úvazek, což zahrnuje i péči o miliony turistů na jihu Francie, kteří se každoročně přijedou pokochat pohledem na levandulová pole.
Pro mnohé je Provence synonymem pro levanduli, a to jak pro jemnou levanduli lékařskou používanou v parfémech, kosmetice a aromaterapii, tak pro hybridní nazývanou lavandin. Ta je levnější a používá se při parfemaci mýdel, čisticích prostředků a do osvěžovačů vzduchu.
Farmáři se však bojí nových pravidel Evropské unie přijatých loni, která mají vstoupit v platnost v roce 2018. Podle regulátorů levandulový olej může vyvolávat alergie, což ho podle předpisů řadí mezi chemické toxiny. To znamená, že všechny produkty s levandulí budou muset být označeny varovnými červenými nálepkami s výraznými černými nápisy jako "může být smrtelné při spolknutí nebo vdechnutí".
Podle producentů jsou nová pravidla příliš extrémní, protože alergickou reakcí na levandulový olej je obvykle pouze vyrážka, a pro malé farmáře jsou příliš drahá.
Pěstitelé levandule nyní bojují "o přežití", řekl čestný prezident organizace producentů levandulového esenciálního oleje APAL Francis Vidal. Kromě billboardů skupina zorganizovala také internetovou petici, kterou podepsalo přes 15.000 lidí.
"Důsledkem tohoto rozhodnutí bude ve velmi krátké době krach našich plantáží a vymizení levandule z provensálské krajiny," napsal APAL v dopise zaslaném prezidentovi Françoisi Hollandeovi a dalším politikům.
Obhájci levandule upozorňují, že levandulový olej se až do počátku 20. století používal jako antiseptikum. A dokonce i dnes je ceněný pro své hojivé a zklidňující vlastnosti. "Levandule se používala tisíce let. Nikdy jsme neslyšeli o vážných problémech. Místo toho víme, že levandulový olej pomohl zachránit desítky tisíc lidských životů," uvedl Vidal.
Dokonce i Evropská komise uznává, že substanci, jejíž kvalita a obsah jsou závislé na množství slunečního svitu a druhu půdy, je těžké klasifikovat jako chemický produkt a srovnávat ji s klasickými průmyslovými chemikáliemi. Také na jiné produkty, které se liší podle způsobu a místa pěstování, jako je třeba víno, se nevztahuje směrnice o chemických látkách, ale řídí se pravidly pro bezpečnost potravin a hygienickými předpisy.
Zástupci EU se setkali s pěstiteli levandule již v dubnu a nyní pracují na tom, jak pomoci pěstitelům vyhovět zákonu. Podle dokumentů komise má návrh padnout letos na podzim. Pěstitelé prohlašují, že levandulový olej by měl být jednoduše přeřazen do kategorie zemědělských produktů.
Vidal dodal, že francouzští výrobci se nebrání tomu, aby zmínili na svých výrobcích možné riziko alergie. Jsou však neústupně proti strašlivým štítkům, které se objevují na chemikáliích používaných v průmyslových procesech, jako na kyselině chlorovodíkové nebo čistících produktech.
"Je zde riziko, že bude spojována s chemikáliemi, a to může vést ke zmatení spotřebitele," upozornila mluvčí svazu producentů rostlin pro parfémy, vonné esence a léčivé účely PPAM Emilie Zamoraová. Navíc jsou sami producenti zodpovědní za chemické analýzy a mnoho drobných zemědělců si tak drahé procedury nemůže dovolit, dodal Vidal.
Pěstitele levandule již podpořil také Raymond Chaillan, francouzský tvůrce parfémů, jehož nos pomohl vytvořit vůni pro Opium, Anaïs Anaïs a Parfum d'Hermès. "Tato nová směrnice věští smrt plantáží levandule, hybridní levandule a šalvěje v jihovýchodní Francii," napsal Chaillan v prohlášení na podporu pěstitelů levandule. Podle něj to sníží škálu vůní pro výrobce parfémů a omezí jejich kreativitu.
Zdroj: ČTK, 7. 10. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 18:21
