Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.10.2014

9. 10. 2014 | Agris

ČSÚ:Zisk českého zemědělství loni mírně klesl na 16,2 mld Kč

Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl zhruba o 80 milionů korun na 16,2 miliardy korun, vyplývá z upřesněných údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Revidovaný zisk je přibližně o půl miliardy nižší, než předpokládal předběžný údaj zveřejněný začátkem března. Po zpřesnění je loňský výsledek třetím nejlepším od roku 1998, odkdy tento ukazatel statistici sledují.

Myslivci budou smět v Česku lovit bobra evropského

Na části českého území budou smět myslivci lovit bobra evropského. Tento zvlášť chráněný druh živočichů působí ve vybraných lokalitách velké škody. Týká se to především jihočeských rybničních oblastí. Opatření obecné povahy, které odlovy umožní, musí ještě schválit dotčené orgány. Těmi jsou krajský úřad, správa CHKO a úřad vojenského újezdu Boletice.

V pátek začne výlov největšího českého rybníku Rožmberka

Produkce ryb na jihu Čech bude podle rybářů letos průměrná. Negativně ji ovlivnil nedostatek vody na jaře a v létě. Meziročně ale bude lepší, loni ryby odnesly lokální povodně. Výlovy jsou téměř v polovině. Třeboňští rybáři dokončují výlov Ponědražského rybníku a chystají se na Rožmberk, největší český rybník.

Vláda schválila novelu zákona o zemědělském půdním fondu

Vláda dnes schválila novelu zákona, která sníží platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách. Stát chce novelou vyjít vstříc investorům a zároveň nasměrovat stavby na méně kvalitní zemědělskou půdu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 9. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:02