Agris.cz - agrární portál

V centru Znojma se poprvé sklízelo víno, hroznů bylo půl tuny

10. 10. 2014 | ČTK

Vinařství Lahofer dnes v centru Znojma sklidilo první, tedy panenskou úrodu hroznů na Rajské vinici. Vinohrad se nachází na historických terasách pod chrámem svatého Mikuláše, který tvoří jednu z dominant města. Firma sklidila asi půl tuny hroznů Veltlínského zeleného. Bude z nich na 600 lahví vína, polovina půjde na propagaci města, řekl dnes ČTK marketingový a obchodní ředitel Vinařství Lahofer Daniel Smola. 

Vinice byla osázena veltlínem před čtyřmi roky. Letos z ní bude víno poprvé. Podle odborníků první sklizeň nebývá nejkvalitnější, například ve Francii se vína z panenských vinic ani na trh nedostanou.

O vysázení vinohradu rozhodlo Znojmo před sedmi lety. Vinici do nájmu získalo Vinařství Lahofer. Kromě Veltlínského zeleného na ploše 20 arů vysadilo ještě asi 1000 hlav Sauvignonu a o polovinu méně Ryzlinku rýnského. "Všechno to jsou odrůdy typické pro Znojemsko. První sklizeň dalších odrůd bude až v příštím roce," uvedl Smola. 

Vinice na znojemských terasách byly už ve středověku. Obdělávání místa v prudkém svahu bylo ale velmi náročné, proto se odtud vinice vytratily a namísto nich se objevily náletové dřeviny. Každá hlava vinné révy má nyní vlastní kůl, což vyžaduje náročnější práci. Sběrači se pro hrozny musí ohýbat. Tento typ práce se už na produkčních klasických vinicích nevyskytuje. 

Vinice jsou od letoška i v centru Brna. Zdejší radnice je letos ve spolupráci se spolkem Vinice na Špilberku založila na ploše o výměře 700 metrů. Spolek se o ni bude starat dalších téměř 20 let. Zavázal se, že na lahvích vína bude uvádět logo města a 30 procent produkce vína poskytne Brnu na jeho prezentaci. Brno už víno na kopci pod Špilberkem kdysi pěstovalo. Vinná réva se tam vysazovala od 13. století. V Brně se víno dodnes v malém pěstuje v některých městských částech, například v Jundrově. 


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:43