Agris.cz - agrární portál

Cukrovar Vrbátky letos díky dobré úrodě zpracuje víc řepy

14. 10. 2014 | ČTK

Cukrovar Vrbátky letos díky dobré úrodě zřejmě zpracuje víc řepy, než původně plánoval. Zatímco podle smlouvy mají zemědělci cukrovarnické společnosti prodat 240.000 tun cukrové řepy, tak ve skutečnosti by jí mělo být zhruba o 25.000 až 30.000 tun více. ČTK to dnes řekl ředitel Cukrovaru Vrbátky Václav Řehák.

Řepnou kampaň Cukrovar Vrbátky zahájil na konci září a skončit by měla v lednu. "Úroda cukrové řepy je letos vyšší, ale řepa má nízký obsah cukru. Kvůli deštivému počasí v srpnu a září řepa nasála vodu a nabrala hmotnost," uvedl Řehák. O tom, zda díky vyššímu výkupu cukrové řepy cukrovar v letošní kampani zvedne i produkci cukru, Řehák zatím nechtěl spekulovat. Loni Cukrovar Vrbátky vyrobil rekordních 38.000 tun cukru.

Cukrovaru Vrbátky v loňském roce klesly výnosy skoro o 30 milionů z předloňských 871 milionů na 841,7 milionu korun. Firma ale zvýšila čistý zisk o 14 procent na 121 milionů korun. Předseda představenstva Cukrovaru Vrbátky Zdeněk Kovařík upozornil, že producenti cukru v EU se od loňska potýkají s propadem cen. Zatímco v roce 2012 se cena tuny cukru pohybovala kolem 700 eur, tak letos na jaře byla 460 až 500 eur.

Cukrovary se podle Kovaříka budou muset vyrovnat také s poklesem oddělené platby pro pěstitele cukrovky, což bude mít nepříznivý dopad na rentabilitu výrobu cukru. Cukrovar Vrbátky kvůli tomu chce snížit náklady a zvýšit produkci průmyslového cukru a cukru pro vývoz do zemí mimo EU. Zároveň hodlá zvýšit podíl finálních výrobků, jako je například kostkový cukr.

Loni Cukrovar Vrbátky, který vlastní několik fyzických osob, oznámil investici 118 milionů korun do stavby nového sila s kapacitou 20.000 tun cukru. Firmě díky tomu klesnou náklady na uskladnění cukru. Kapacita nového sila postačí pro uskladnění více než poloviny roční produkce Cukrovaru Vrbátky.

V Olomouckém kraji nyní zpracovává cukrovou řepu kromě Cukrovaru Vrbátky firma Litovelská cukrovarna a závod v Prosenicích na Přerovsku. V kraji dříve fungovaly dva velké cukrovary společnosti Eastern Sugar. Její závody v Kojetíně a Němčicích nad Hanou přestaly vyrábět v souvislosti s rozhodnutím firmy, která oznámila před koncem roku 2006, že uzavře kvůli plánovanému omezováním cukerné výroby v Evropské unii všech pět svých podniků ve střední Evropě.

Petr Běhal 


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 04:25