Agris.cz - agrární portál

Produkce chleba i pečiva v Česku loni klesla

16. 10. 2014 | ČTK

Produkce chleba v Česku dle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni meziročně klesla o čtyři procenta na zhruba 294.000 tun, sdělil dnes ČTK předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal při příležitosti Světového dne chleba. Pekaři upekli méně než v roce 2012 také běžného pečiva. Naopak výroba běžného cukrářského pečiva, jako jsou koláče, koblihy či vánočky, vzrostla. Vývoj podle Dřízala souvisí se změnou životního stylu a nákupní preferencí v ČR.

Z předběžných výsledků pekařské výroby podle svazu vyplývá, že průměrná spotřeba chleba se loni snížila z předloňských necelých 43 kg k hranici 40 kg chleba za rok. To by představovalo jednu z nejnižších průměrných spotřeb v historii.

Produkce běžného pečiva, tedy především rohlíků a housek, klesla loni o pět procent na 270.000 tun. Naopak čerstvého cukrářského pečiva, mezi něž patří koláče, koblihy nebo vánočky, upekli pekaři o desetinu víc než v roce 2012.

I když je u chleba širší nabídka druhů, jedí ho Češi z dlouhodobého hlediska stále méně. Podle Dřízala postupně nahradily chléb v jídelníčku jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů.

"Nejoblíbenější stále zůstává klasický pšeničnožitný konzumní chléb, či jeho pomoučená varianta Šumava," uvedl Dřízal. Řada zákazníků pak preferuje lokální druhy chlebů.

Například v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně. Přes určitou stagnaci či mírný růst v předchozích letech spotřeba chleba dlouhodobě klesá.

Tuzemští pekaři upozorňují, že chleba je v tuzemsku proti zbytku Evropy levný. "Spotřebitelská cena jednoho kilogramu chleba, která aktuálně dle ČSÚ činí 23 Kč, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší," podotkl Dřízal. Podle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější mezi státy Evropské unie. Například v Německu či Rakousku je chléb až o polovinu dražší než jeden litr benzínu, což v Česku již dávno neplatí, podotkl.

Navzdory velmi dobré letošní sklizni obilí, která by měla být třetí nejvyšší v historii ČR, chléb letos patrně nezlevní. Kvalita potravinářské pšenice totiž letos není vyrovnaná, což s sebou nese pro pekaře vícenáklady při výrobě.

Na dnešek připadající Světový den chleba si pekaři v ČR připomínají pošesté, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:53