Agris.cz - agrární portál

JAR předala WTO k vyřešení spor o vývoz citrusů do EU

17. 10. 2014 | ČTK

Jihoafrická republika předala spor o vývoz svých citrusů do Evropské unie Světové obchodní organizaci (WTO). Oznámil to dnes jihoafrický ministr obchodu Rob Davies. Reagoval tím na to, že Evropská komise pohrozila novým zákazem dovozu citrusů z JAR do EU kvůli houbové chorobě vyvolávající na ovoci černé skvrny. 

Davies označil hrozbu Bruselu za "protekcionistickou", uvedla agentura Reuters. Podle něj neexistují důkazy pro tvrzení, že ovoce s houbovou chorobou by mohlo zanést infekci do evropských sadů. 

Evropská komise už loni v listopadu zakázala do konce roku dovoz většiny citrusového ovoce z Jihoafrické republiky. Udělala to poté, co úřady nalezly v několika desítkách dodávek jihoafrického ovoce houbovou chorobu. Ta je zdraví neškodná, na listech nebo plodech zasažených rostlin ale způsobuje černé skvrny a snižuje množství a kvalitu úrody. Pěstitelé citrusů v jihoevropských zemích v čele se Španělskem se obávají, že by se mohla rozšířit i na jejich stromy. 

Jihoafrická republika do EU každoročně vyváží zhruba 600.000 tun pomerančů, citronů, limetek, mandarinek a dalšího citrusového ovoce za zhruba miliardu eur, což je asi třetina evropského dovozu. Jihoafrické sdružení pěstitelů citrusů argumentuje tím, že podle mezinárodních odborníků nepředstavuje černá skvrnitost citrusů žádné nebezpečí. 


Zdroj: ČTK, 17. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:03