Agris.cz - agrární portál

Na potravinářském veletrhu SIAL se představí 18 českých firem

19. 10. 2014 | ČTK

Na jednom z největších světových potravinářských veletrhů, Mezinárodním potravinářském salonu (SIAL), se letos představí 18 českých firem. Oproti předchozímu ročníku před dvěma lety českých vystavovatelů mírně ubylo, zřejmě dali přednost jiným zahraničním veletrhům, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán. Letošní ročník veletrhu na výstavišti Villepinte u Paříže začne v neděli a potrvá do čtvrtka, zúčastní se jej také ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ve společné expozici MZe a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bude vystavovat jedenáct českých potravinářských firem, jejichž výrobky nosí národní značku kvality Klasa. Dalších devět výrobců a obchodníků se představí samostatně v komoditních halách. Svůj informační a propagační stánek bude mít v rámci expozice Klasy také MZe. V roce 2012 se v rámci prezentace Klasy představilo 13 firem, samostatně devět dalších. 

"Nepatrný úbytek může být způsoben tím, že MZe se účastní veletrhů Gulfood v Dubaji a SIAL v Shanghaji, kterých se účastní firmy, které hledaly obchodní partnery na veletrhu SIAL a nyní se účastní těchto veletrhů," uvedl Jordán. Přesto podle něj stále platí, že pařížský veletrh je spolu s veletrhem Anuga pořádaným v Kolíně nad Rýnem či dubajským Gulfoodem jednou z největších potravinářských světových výstav. 

Ministr chce podle Jordána využít své účasti na veletrhu k setkání s výrobci s nimiž hodlá diskutovat o problémech exportu a jeho podpory ze strany státu a to i s ohledem na ruské embargo na dovoz potravin ze Západu. 

Akce se letos zúčastní zhruba 6000 vystavovatelů z více než 200 zemí. Obsazená výstavní plocha dosahuje 215.000 čtverečních metrů. Pořadatelé očekávají zhruba 140.000 návštěvníků. Výstava, která má obchodní charakter je členěna do 17 sektorů podle jednotlivých komodit. 

Čeští zemědělci a potravináři vyvezli loni do zahraničí výrobky a komodity za 158 miliard korun, meziročně o 9,8 miliardy korun víc. Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni snížil o zhruba miliardu na 23,9 miliardy korun. 

Více než 90 procent českého agrárního vývozu směřuje do zemí EU. Česko jej proto chce více diverzifikovat. K tomu má mimo jiné přispět vyslání pětice zemědělských diplomatů na ambasády v pěti strategických zemích. Odborníci mají českým firmám pomoci hledat zde obchodní příležitosti a pomáhat jim při zdolávání překážek spojených s vývozem zemědělských produktů a potravin. 


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:14