Agris.cz - agrární portál

Deštivé počasí ohrožuje drobné zpěvné ptáky

21. 10. 2014 | Denik.cz

Současné deštivé počasí a nedostatek potravy ohrožuje drobné zpěvné ptáky. Vysílení posedávají na zemi, kde jim hrozí nebezpečí od aut i od predátorů, sdělil Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Lidé, kteří podobně vysílená zvířata najdou, se mohou s žádostí o pomoc obrátit na Pražskou zvířecí záchranku, a to prostřednictvím telefonní linky 774 155 185.

Už v minulém týdnu pracovníci zvířecí záchranky přijali velký počet vysílených pěvců, nejčastěji byli mezi nimi králíčci obecní. Nechyběla ani sýkora modřinka, uhelníček nebo koňadra. "Naštěstí ani jeden z nich nemusel do záchranné stanice. Po zahřátí a krátkém odpočinku ptáci odletěli," uvedl Stýblo.

Podle něj se přitom králíčci obecní, kteří jsou nejmenšími evropskými ptáky, běžně dostávají do potíží až ve velkých zimách, kdy při pohybu spotřebují větší množství energie. Nyní jim problémy pravděpodobně způsobily vytrvalé deště, doplnil Stýblo.

Vedle ptáků ochranáři přijímají i velké množství ježků. V řadě případů jim je lidé podle Stýbla ale nosí zbytečně. Radí proto, aby se nejdříve podívali na webové stránky zvirevnouzi.cz, kde jsou informace o tom, jak velcí ježci nyní pomoc potřebují.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 21. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:29