Agris.cz - agrární portál

Zemědělci už mají jasno, jak vysokou letos dostanou finanční podporu na pořízení strojů nebo na pojištění plodin a hospodářských zvířat

21. 10. 2014 | MZe ČR

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství stanovil výši letošní finanční podpory poskytované zemědělcům v rámci programů Zemědělec a Finanční podpora pojištění. Základní úroková sazba k úvěrům za nákup zemědělských strojů je 2,5 %. Zemědělci rovněž dostanou zpět 50 % z uhrazeného pojištění za speciální plodiny, jako je ovoce a zelenina a také za hospodářská zvířata. Z pojištění za ostatní plodiny, například obilí, dostanou zpátky 18 %. Sazby podpor platí pro žádosti o poskytnutí podpory podané v roce 2014.

Na pořízení zemědělských strojů v programu Zemědělec bude mít letos PGRLF více než 400 milionů korun. Fond očekává, že obdrží přibližně 3 200 žádostí o podporu úroků z úvěrů za nákup traktoru, mlátičky, pluhu a dalších zemědělských zařízení.

„První výplaty podpor na nákup zemědělských zařízení mohou proběhnout už v únoru příštího roku a dle schválených pravidel je základní úroková sazba stanovena na výhodných 2,5 %,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Loni obdržel PGRLF celkem 3 140 žádostí o podporu úvěrů v rámci programu Zemědělec. Rozdělil mezi ně 407 milionů korun.

Pěstitelé mohou fond žádat také o příspěvek v programu Finanční podpora pojištění speciálních plodin (např. zelenina a ovoce), ostatních plodin (např. obilí) a hospodářských zvířat. Z pojištění za speciální plodiny a zvířata dostanou zpátky 50 % nákladů, za ostatní plodiny 18 %. Fond očekává, že letos obdrží stejný počet žádostí jako loni – 6 331, mezi které rozdělí přibližně podobnou částku jako v loňském roce – 308 milionů korun. Pokud dostane PGRLF včas informace od pojišťoven, může začít vyplácet podpory už od letošního prosince.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 21. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:30