Agris.cz - agrární portál

Čtvrtletní zisk společnosti Coca-Cola klesl o 14 procent

22. 10. 2014 | ČTK

Největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů, americké společnosti Coca-Cola, ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 14 procent na 2,1 miliardy dolarů (asi 45,4 miliardy Kč). Firma uvedla, že výsledky nepříznivě ovlivnil pokles prodeje sycených nápojů v Severní Americe. Firma kromě toho oznámila, že rozšiřuje program snižování nákladů. Akcie firmy v úvodu obchodování na Wall Street odepisovaly více než šest procent.

Čistý zisk ve třetím čtvrtletí, které skončilo 26. září, činil 48 centů na akcii. Ve stejném období loni firma vydělala 54 centů na akcii. Bez započtení některých mimořádných nákladů byl čtvrtletní zisk o zhruba dolar nižší a shodoval se s odhady analytiků.

Tržby klesly o dvě procenta na 11,98 miliardy dolarů (260 miliard Kč). Analytici podle agentury Reuters předpokládali výsledek 12,12 miliardy USD.

Coca-Cola ve své výsledkové zprávě také uvedla, že má za cíl dosáhnout do roku 2019 úspor v objemu tří miliard dolarů ročně, a to rozšířením výrobních aktivit. Výkonný ředitel Muhtar Kent poznamenal, že poté, co firma letos zveřejnila strategické priority, které mají podpořit dlouhodobě udržitelný růst, začala pozorovat známky pokroku.

Kent ale uvedl, že podnik nadále čelí složitým makroekonomickým podmínkám, a podniká kvůli tomu další kroky, včetně dalšího zjednodušení organizace.

Coca-Cola se potýká se zpomalujícím růstem na mezinárodních trzích a rostoucími obavami spotřebitelů ohledně nadváhy a umělých sladidel. Samotného Kenta kritizují někteří investoři, podle nichž firma nedělá dost, aby se s tímto zpomalením vyrovnala.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:14