Agris.cz - agrární portál

Čtvrtletní zisk a tržby Heinekenu kvůli poklesu v Evropě oslabily

23. 10. 2014 | ČTK

Zisk a tržby evropské pivovarské skupiny Heineken ve třetím čtvrtletí klesly, hlavně kvůli slabšímu prodeji piva v západní a východní Evropě. Silně naopak rostl odbyt na rozvíjejících se trzích, zejména Asie, sdělila dnes společnost. Čistý zisk Heinekenu klesl meziročně o pět procent na 460 milionů eur (12,7 miliardy Kč). Heineken má pivovary i v České republice.

Tržby skupiny se snížily o 1,5 procenta na 5,10 miliardy eur. Po úpravě na stejnou velikost výrobních kapacit a po odečtení vlivu kurzových změn by tržby stouply o 0,2 procenta, uvedl šéf Heinekenu Jean-François van Boxmeer. Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali zvýšení tržeb na 5,32 miliardy eur.

Výnosy v západní Evropě, která je největším a nejziskovějším trhem Heinekenu, klesly o 4,1 procenta. Firma odůvodnila zhoršení chladným a deštivým srpnem, který je klíčovým letním měsícem. Ve východní části Evropy se tržby propadly o 8,5 procenta. Naproti tomu v Asii firma zaznamenala nárůst o deset procent, v Africe o 3,6 procenta a na západní polokouli jí tržby stouply o dvě procenta.

Heineken je největším prodejcem piva na západoevropském trhu a třetí největší světovou pivovarskou skupinou po jedničce Anheuser-Busch InBev a skupině SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj. Na českém trhu má Heineken pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:37