Agris.cz - agrární portál

Prodej mléka z automatů na Plzeňsku je po propadu už rok stejný

23. 10. 2014 | ČTK

Prodej mléka z mlékomatů v Plzeňském kraji je v posledním roce stabilní. Po velkém boomu v letech 2009 a 2010 se v následujících třech letech hodně propadal, ale nyní nestoupá ani neklesá. ČTK to dnes řekli hygienička Krajské veterinární stanice v Plzni (KVS) Daniela Machatá a majitelé automatů na mléko. V regionu jich je už dva roky stále 15 a zatím se nikdo nechystá končit.

Veterináři neočekávají, že by se počty automatů nebo prodej syrového mléka výrazně zvedly. "Chovatelé se ho v poslední době snaží zpracovávat na výrobky, které mají delší trvanlivost, lépe se zabalí a oni s ním mohou na farmářské trhy," uvedla Machatá. Ty se letos značně rozrostly a lidé je hodně navštěvují. Stejný je podle Machaté také prodej mléka ze dvora, což v Plzeňském kraji nabízí 30 farem.

"Mám dva mlékomaty. Jeden mi stojí v kůlně a druhý provozuji už jen kvůli lidem, které nechci zklamat," řekl Václav Korba z farmy v Hlohové na Domažlicku, který má od září 2009 mlékomat ve Staňkově. K instalaci ho tehdy donutily velmi nízké výkupní ceny mléka. Zpočátku prodával až 200 litrů mléka denně, dnes desetinu, stále za 15 korun za litr. Zkoušel to i za 12 korun, ale prodej byl stejný. Druhý mlékomat, který stál 150.000 korun, zvažuje využít na prodej piva. "Ke zpracování mléka na výrobky bych potřeboval velké investice a odborníka, který se v tom vyzná," uvedl Korba. Mléko nyní dodává do Německa za cenu kolem deseti korun za litr, odběratelé na českém trhu platí farmářům zhruba o korunu méně.

"Získali jsme skupinu zákazníků, žen do 35 let, kteří chtějí dětem zajistit bezpečnou a zdravou výživu a nebojí se vydat větší peníze. Tato skupina se bude zvětšovat," řekl šéf farmy Milknatur Líně u Plzně František Sikyta. Čtyři roky prodává v šesti mlékomatech šetrně pasterované mléko, denně kolem 400 litrů. Pouze automaty by ale firmu neuživily. "Proto máme minimlékárnu a vyvíjíme výrobky, které dáváme do obchodů a nabízíme je i v chlazených mlékomatech," uvedl. Firma má také tři vozy, které objedou přes 300 míst týdně.

"Boom mlékomatů fungoval tři čtvrtě roku, kdy jsme prodávali 900 litrů denně," uvedl Sikyta. Poté začala firma vyrábět ochucená mléka, zákysy a bifi nápoje. Podíl zpracovaného mléka se stále zvyšuje. "Pomáhají farmářské trhy. Lidi už chápou, že naše výrobky jsou něco jiného než dovozové," dodal.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:14