Agris.cz - agrární portál

Likérka Liqui B z Blatné spolupracuje se silným distributorem PWS

23. 10. 2014 | ČTK

Likérka Liqui B z Blatné na Strakonicku, která vyváží 90 procent ovocných destilátů do západní Evropy, začala spolupracovat s obchodní společností Premier Wines & Spirits (PWS), jedničkou na trhu dováženého vína a lihovin v ČR. Lihovar spustil výrobu destilátu Baron Hildprandt z jihočeských hrušek, švestek a malin, který směřuje do barů a restaurací velkých měst, na Slovensko a chce proniknout do jihovýchodní Asie. ČTK to řekli šéf Unie destilatérů a spolumajitel likérky Václav Šitner a ředitel PWS Richard Švéda.

"Produktů v této cenové kategorii 600 až 700 korun, tedy ultraprémiové vodky, singlemaltové whisky a koňaku, se prodává ročně 3000 až 4000 lahví. My jsme na začátku uvažovali v trochu vyšších číslech. Díky tomu, koho se nám produktem podařilo oslovit, plánujeme za první rok 30.000 litrů," uvedl Švéda. Šitnerův odhad je až 70.000 litrů. "Jde o náš současný nejluxusnější výrobek. My to umíme vyrobit a PWS to umí prodat. Společně plánujeme další produkty," řekl.

Podle Švédy je výroba drahá. "Jde o vysoce kvalitní českou specialitu. Je kombinací stařeného destilátu, vody a extraktu ze sušené hrušky, švestky nebo maliny ze sadů v Chelčicích a Lhenicích," řekl. Nejlepší destilát leží rok v dubových sudech. Po smíchání s macerátem a vodou se ještě dva až tři měsíce "dostařuje". "Takovéto obstrukce se s běžným destilátem nedělají," uvedl Šitner.

Likérka, v níž má shodný podíl Šitner i Jan Hildprandt, který také stál u zrodu destilátu, zpracovává tři až pět milionů kilogramů ovoce ročně a je druhá za Rudolfem Jelínkem.

Tradiční ovocný destilát z Blatné míří v tancích do Švýcarska a Německa. "Oni si to lahvují pod svojí značkou," řekl Šitner. V ČR je likérka svými nápoji s obsahem alkoholu 50 procent velmi známá. Nemá ale svůj marketing a distribuci. "Máme podchycené hospody, ale ne systematicky. Hodně nám pomohla prohibice," uvedl. Firma prodává většinou litrová balení, ale městské bary chtějí něco jiného.

Nová 40procentní lihovina, vyráběná podle originální receptury, je pojmenována podle barona Františka Hildprandta, který lihovar v Blatné v roce 1885 založil. Jeho rod trpěl za okupace i v 50. letech, kdy přišel o majetek a byl z Čech násilně vystěhován. Po roce 1989 se členové rodiny vrátili, obnovili majetek a navázali i na lihovarnickou tradici.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:46